Sipos Balázs
Az egész középkort nominalistának kikiáltani azért erős túlzás. Ez az irányzat Ockham Wilmos fellépése után fokozatosan nyert teret a XIV-XV. században. Szóval a nominalizmust, szubjektivizmust és a későbbi modernizmus gyökerét inkább a reneszánszban keresném..
Lajos D
A szerző csak a mai helyzet alapján előrelátható állapotot feltételezi a jövőben is. Nem biztos, hogy a régi és új rítust követők aránya a mai marad. Ha egy hitvány járvány ennyire megrezgette a bokrot, mit tehet még az Úr néhány év alatt.
Indignus Famulus
A Káin-Ábel hasonlat érdekes és részben találó, de Istennek nem azért nem tetszett Káin áldozata, mert megölte Ábelt... A vatikáni rítus legnagyobb hibája sem az, hogy "testvére" helyére akart lépni.
Johannes Eck
Zarándok, nem a szerző bűne a kép, én vicceskedtem vele- gratulálok, reményen felüli volt a szamárállkapocs gyors észrevétele :) Angol nyelvterületen elterjedt felfogás, hogy Káin szamárállkapoccsal ölte meg Ábelt. Annyira nincs semmiféle bibliai alapja a dolognak, hogy maguk az angolok sem értik, hogy honnan eredhetett. Még tudományos cikkek is születtek a témában (pl. Cain's Jaw-Bone on JSTOR…More
Zarándok, nem a szerző bűne a kép, én vicceskedtem vele- gratulálok, reményen felüli volt a szamárállkapocs gyors észrevétele :) Angol nyelvterületen elterjedt felfogás, hogy Káin szamárállkapoccsal ölte meg Ábelt. Annyira nincs semmiféle bibliai alapja a dolognak, hogy maguk az angolok sem értik, hogy honnan eredhetett. Még tudományos cikkek is születtek a témában (pl. Cain's Jaw-Bone on JSTOR). Valószínűleg a formai hasonlóság miatt szamárállkapocsnak nézték azt a mezőgazdasági eszközt, amivel angolszász kódexek illusztrációi szerint Káin megölte Ábelt (Technology, ritual and Anglo-Saxon agriculture: the biography of a plough coulter from Lyminge, Kent | Antiquity | Cambridge Core).
Zarándok
Bölcsességgel fogalmazott gondolatok, amelyek méltók a továbbgondolásra és higgadt vitára ösztönöznek. De hogy egy ilyen színvonalú írásban az a szamárállkapocs hogyan kerülhetett a hős Sámson kezéből a gyilkos Káinéba, én nem tudom...