Clicks91
hr.news

Sarah: Seksualno zlostavljanje se rješava u Crkvi, ali ne i u društvu

Kardinal Robert Sarah kritizirao je crkvene mjere protiv Covida-19 zbog kojih su ljudi umirali bez svećenika ili dozvolili zamjenu Svete vodice sredstvom za čišćenje.

Sarah je za Atlantico.fr (28. studenog) rekao da je "duboko uznemiren" načinom na koji je Crkva prihvatila ograničenja Covida. No, dok je bio prefekt Kongregacije za liturgiju, sam je uveo stroga ograničenja poput zatvaranja crkava za Uskrs. Sarah je rekao da nije razgovarao s Franjom o tim mjerama.

O francuskom "izvještaju" o zlostavljanju koje je 2.738 nepotvrđenih žrtava preuveličalo u njih "330.000", Sarah je odgovorio s malo poštovanja prema istini, da ne želi to osporiti "jer je apsolutno bitno poštivati žrtve" - uz poštovanje čini se da je istina nebitna.

U najmanju ruku, priznaje da nije pošteno iskapati vrlo stare slučajeve i optužbe na račun mrtvih svećenika koji se ne mogu braniti. Dodaje i da se ne može stalno kriviti institucija Crkva, te da se seksualno zlostavljanje rješava u Crkvi, ali ne i u društvu.

O planiranoj renovaciji katedrale Notre Dame u Parizu, Sarah je izjavio da "katedrala nije mjesto za turizam" i da je "žele okrenuti u muzej".

Upitan o masovnom useljavanju, Sarah je pozvao na kažnjavanje trgovaca ljudima. Primjećuje da je "Zapad" posvuda napravio nered (npr. Irak, Afganistan, Bliski istok) prije nego što se predstavio kao vatrogasac koji će to popraviti.

Mediji predstavljaju zapadne vojne invazije kao "djela milosrđa", dok su u stvarnosti to uglavnom "djela sebičnosti", primijetio je Sarah.

Slika: © Antoine Mekary, Aleteia, CC BY-NC-ND, #newsNwvsvmfyzc