Join Gloria’s Christmas Campaign. Donate now!
Clicks105
ms.news

Kekeliruan: Polis Terbaik Vatican Mesti Meninggalkan Jawatan

Semalam, Domenico Giani yang berumur 57 tahun, yang merupakan Kommander Gendarmerie Vatican , menghantarkan surat peletakan jawatannya kepada Francis, dituliskan oleh IlSismografo.Blogspot.com (13hb Oktober).

Pengumuman am telah dibuat pada 14hb Oktober. Ketika majlis kanonisasi yang diadakan di Saint Peter’s square, pada ketika itu, Giani masih bertugas.

Peletkan jawatannya berkaitan dengan insidenoperasi pada 1hb Oktober di Gendarmerie yang dilaksanakan di Pejabat Sekretariat Negeri yang terletak di Istana Apostolik.

Akan tetapi, penjawat Gendarmerie tidak dibenarkan masuk kerana istana tersebut premis tersebut adalah di bawah kekuasaan perbadanan juri Pengawal Swiss.

Di belakang operasi ini merupakan pergolakan antara Bank Vatican dan Perbadanan Skretariat Negeri Vatican. Dengan melancarkan operasi sebegini, terbukti Giani berdiri di sisi bank, oleh itu thus dia ingin mengeualikan diri daripada mengalami api kemurkaan yang sangat kuat oleh Kesetiausahaan Negeri.

Ia diramalkan bahawa Vatican akan membekalkan Giani dengan cara "jalan keluar yang penuh kebesaran,” setelah memberikan perkhidmatan selama dua puluh tahun.

#newsFbglcoearg