Clicks97
nl.news

Drie dingen die ik graag zou zeggen op de Jeugdsynode - door Maestro Aurelio Porfiri

Velen weten dit misschien niet, maar in het verleden heb ik aan veel Vaticaanse synoden deelgenomen.

Nee, ik was nooit een synodevader maar ik was de organist die de synodevaders begeleidde tijdens de Hora Tertia. Ik heb nooit de gelegenheid gehad om in die vergaderingen tussenbeide te komen en gezien wat ik nu al een paar jaar schrijf, denk ik dat ik daar in de toekomst niet toe zal worden uitgenodigd.

Nu ik op mijn middelbare leeftijd ben, heb ik nog iets te zeggen over de volgende Jeugdsynode, en wel ten minste drie dingen. Omdat ik mezelf niet kan uitdrukken tijdens de synode, zal ik het hier doen.

1) Jongeren, maak je jeugd niet speciaal. Het is een passage, een tijd van rijping naar volwassenheid. Degenen die de jeugd zelf prijzen, zijn ofwel cynisch ofwel bejaard. Daarom kan ik "Jeugdmissen" niet verdragen. Missen zijn voor iedereen, niet alleen voor een deel van het volk van God.

2) Jongeren, onthoud dat de paus je vertelt dat je hoofdrolspelers in je geschiedenis moet zijn. Accepteer niet passief wat de dominante verhalen je doen geloven, inclusief enkele verhalen die aanwezig zijn in onze Heilige Moeder de Kerk. Vraag de Kerk om de wereld uit te dagen, om vragen te stellen indien nodig, om zich niet op te lossen in de aardse omhelzing van de wereld.

3) Jongeren, ervaar Traditie. Ik zeg niet "traditionalisme" maar Traditie, de schatten van kunst, schoonheid, spiritualiteit, gebed en cultuur die onze vaderen ons hebben overgeleverd. Onthoud, zij die de Traditie omarmen, zien verder. Ik zie hoe mijn aardse leven elke dag korter wordt. Jullie zijn mijn hoop, jullie zijn de benen die zullen voortzetten wat jij en ik hebben ontvangen.

Afbeelding: © Mazur/catholicnews.org.uk, CC BY-NC-SA, #newsXqepddornb