Clicks120
hr.news

Prijeti Waterloo: Vatikanski plaćenici opet napadaju - no žrtva ovaj put uzvraća udarac

Kongregacija za vjernike koju vodi ozloglašeni kardinal Avis naredio je da se svi učenici koji pohađaju internate brazilskih Vjesnika evanđelja moraju vratiti kući.

Izgovor koji se koristi jest da je rizik "previsok" da bi ta djeca mogla pretrpjeti fizičko i psihičko zlostavljanje i nasilje. Ovim argumentom mogla bi se zatvoriti svaka škola na svijetu.

Pravi razlog mjere je lišavanje Vjesnika potencijalnih kandidata. Odredba je datirana 22. lipnja, ali se do sada držala u tajnosti.

Čak je i Franjina stranka FaroDiRoma.it (13. rujna) priznala da je to "teška i bez presedana" mjera koja je poduzeta "prije nego što je izbio skandal velikih razmjera". Drugim riječima: ovo je preventivna kazna.

Vjesnici su prisutni u 78 zemalja i broje oko tri tisuće članova. FaroDiRoma.it vjeruje da bi sljedeći korak mogao biti njihovo suzbijanje.

ElConfidencialDigital.com (14. rujna) piše da su se Vjesnici žalili na dekret jer ih se nikada nije čulo ("dijalog") i kršeno je kanonsko pravo. Prema unutarnjim izvorima, "ovo je još jedan korak kardinala Avisa da rastjera Vjesnike iz očitog osobnog animoziteta".

Predsjednik udruge roditelja oštro je kritizirao Avizovu odluku rekavši kako čak ni Franjin povjerenik za Vjesnike nije bio savjetovan te da nije bio upoznat s optužbama ili dokazima. Objasnio je da se škole ne mogu optuživati za prekršaje "koji bi mogli biti počinjeni u budućnosti", te da su autonomni i temelje se na građanskom pravu, pa "Vatikan nema moć nad njima".

Slika: Benedict XVI receives Heralds of the Gospel (2019), #newsAxjjvfywpz