hu.news
221

Nagy tervek: Ferenc pápa találkozna Putyinnal a "béke" érdekében - miközben polgárháború dúl az egyházban

Ferenc pápa találkozót kért Moszkvában Putyin elnöktől. Igaz, hogy választ nem kapott, de továbbra is ragaszkodik hozzá - írta meg a Corriere.it (május 3.).

"Attól tartok, hogy Putyin nem tudja kivitelezni, és nem is szeretné ezt a találkozót jelen pillanatban". Közben a pápa kérhetne egy találkozót a másik háborús féltől, Biden elnöktől is. Ferenc "sürgetné" Putyint, hogy "békét" kössön, de nem tervez kijevi utazást (Alex Christophorou): "először Moszkvába kell mennem, először találkoznom kell Putyinnal... Megteszem, amit tudok" - mondja a pápa.

Gúnyolódott Kirill moszkvai pátriárkán, mondván, hogy "nem lehet Putyin ministránsfiúja", és azt állította, hogy Orbán magyar miniszterelnök április 21-én azt mondta neki, hogy "az oroszoknak van egy tervük, hogy május 9-én," a [náci Németország elleni] győzelem napján, amelyet minden évben Oroszország szerte megünnepelnek, mindennek vége lesz.

Úgy tűnik, Ferenc nem tudja, hogy a tárgyalások - a zsinatokkal ellentétben - nem üres blablák, hanem az eszkalációhoz vezető problémák orvoslásáról szólnak. A saját egyházában azonban a pápa tovább szítja a folyamatban lévő polgárháborút.

Kép: © Mazur, CC BY-NC-ND, #newsXajvsntxtl