hu.news
1504

Interjú Ferenc pápával - "úgy vélem, leküzdöttem a merevséget"

"Voltak merev időszakok az életemben, amikor túl sokat követeltem" - nyilatkozta a pápa az argentin Telam.com.ar hírcsatornának (VaticanNews.va, július 1.). Azt vallotta, hogy jezsuitaként "nagyon …More
"Voltak merev időszakok az életemben, amikor túl sokat követeltem" - nyilatkozta a pápa az argentin Telam.com.ar hírcsatornának (VaticanNews.va, július 1.).
Azt vallotta, hogy jezsuitaként "nagyon szigorú" volt, viszont "püspökként már egy kicsit jóindulatúbb lettem". Pápasága alatt "a személyiségemben szunnyadó dolgok a felszínre törtek, és lényegesen irgalmasabb [betegebb] lettem". Véleménye szerint "nem olyan tragikus pápának lenni".
Állítása szerint pápasága alatt csak azt tette, amit a bíborosi kollégium [amellyel nem méltóztat találkozni] kért tőle.
Elmondása szerint a természet "válságban van", és "nem élünk vele harmóniában" [bármit is jelentsen ez], emellett most a [mobiltelefonok által elbutított] fiatalság "élesebb" és "világosabb", mint az ő idejében, noha közülük "kevesen jelennek meg a misén".
A három gonoszról: a nárcizmusról, a kétségbeesésről és a pesszimizmusról Ferenc pápa kifejtette, hogy ezeket "tükörpszichológiának" nevezik, önmagunkba kell nézünk és a saját sebeinket …More
Bazsó-Dombi Attila
Ember involúciója a gerinctelenek rendszerébe = egyházi csúcskarrier bármilyen hitbeli és erkölcsi elvtelenség útján