Clicks160
nl.news

Giani werd ontslagen omdat hij Franciscus' orders uitvoerde

Domenico Giani, ex-commandant van de Vaticaanse Gendarmerie, is een slachtoffer van paleisintriges, schrijft Marco Tosatti (16 oktober).

De 1 oktober raid die Giani's gendarmerie uitvoerde in de topgeheime economische sectie van het staatssecretariaat was slechts een gelegenheid om hem kwijt te raken.

Deze afdeling beheert meer geld dan Vaticaanstad. Volgens Tosatti heeft zelfs Franciscus er geen toegang toe.

De overval werd bevolen door Franciscus, die een geschiedenis heeft van het afwijzen van degenen die zijn orders uitvoeren, schrijft Tosatti.

Hij noemt kardinaal Pell die Franciscus tot minister van Economische Zaken benoemde om zijn positie te ondermijnen, of kardinaal Burke die verteld werd om de Orde van Malta op te schorsen om vervolgens door Franciscus in de rug te worden gestoken.

Giani's vijanden in het Franciscus-hof- Tosatti vermeld dat kardinaal Becciu en aartsbisschop Peña Parra hem ervan beschuldigden van relaties te onderhouden met de geheime diensten en van de "overdreven" discipline van de Gendarmerie. Verder is er een langdurige rivaliteit tussen de gendarmerie en de Zwitserse Garde.

Eerst vertrouwde Franciscus Giani niet, maar later werd hij "te belangrijk" voor hem. Tosatti legt echter uit dat het voor Giani's vijanden gemakkelijk was om "een humeurig personage" als Franciscus te manipuleren door hem te vertellen dat de inval van 1 oktober uiteindelijk tegen hem gericht was.

Verder werd Giani ook ontslagen om iemand anders aan te vallen. Volgens Gloria.tv is het doelwit de Vaticaanse Bank, op, wiens verzoek de inval in gang heeft gezet.

Tosatti noemt dit "een bendeoorlog die is uitgebroken rond de Vorst".

Afbeelding: Domenico Giani, © DaveLarssonn, CC BY-SA, #newsYckffxuogq