Clicks194
hu.news

Az ateista volt miniszterelnök a "liturgia lazaságát" kritizálja

Edouard Philippe, a 2020 júliusáig hivatalban lévő francia szocialista miniszterelnök, jelenleg Le Havre polgármestere nem hisz Istenben, mindazonáltal úgy véli, hogy "az emberiség szívében ott van az abszolútum és az örökkévalóság fogalma".

"Ezért szeretek templomokba járni, ezért szeretem a szenteket" - mondja a nemrég megjelent "Az igazság Edouard Philippe-ről" című interjúkötetben. Képtelen megmagyarázni, mit jelenthet az "abszolútum", az "örökkévaló" és a "szent" Isten nélkül.

Philippe bevallja, hogy a misén "nem érzi magát kényelmetlenül". A templomi szertartásokon, temetéseken és esküvőkön "igyekszem meghallgatni, amit mondanak". A mise alatt a halottakra gondol, "és néha a saját halálomra is gondolok". Úgy véli, hogy "a francia papság színvonala csökkent", de a le havre-i püspökkel "nagyon tiszteletteljes a kapcsolata".

A liturgia állapota elégedetlenül hagyja Philippe-et: "Úgy látom, hogy néhány éve egyfajta liturgikus lazaság uralkodik. Ami megdöbbentő számomra. A gitárt a misén soha nem értettem. Számomra a szentség vagy nagyon józan, mint a kolostorokban tapasztalható kopárság, vagy nagyon pompás".

Kép: Edouard Philippe, © Jacques Paquier , CC BY-SA, #newsYtzphbqvtm