hu.news
486

Ferenc pápasága a legrosszabb a történelemben egy történész szerint

Ferenc pápának sikerült egyértelmű ellentétet szítania a támogatói és ellenzői között - nyilatkozta John Rao new yorki történész a Gloria.tv-nek az olaszországi Forum Romanumban (lásd az alábbi videón).

Rao szerint ennek az egyértelműségnek a megteremtése az egyetlen pozitívum Ferenc kapcsán. Egyébként szerinte ez "az abszolút legrosszabb pontifikátus a katolikus egyház történetében, amit nem lehet semmihez sem hasonlítani". John Rao "abszolút katasztrófának" nevezi Ferenc pápát és az ő hivatali idejét.

Tovább kifejti, hogy a korábbi pápák, akik szegényes erkölcsi magatartásuk révén voltak kifogásolhatóak, álmukban sem gondoltak volna a dogmák "megváltoztatására". Jelenleg több püspök is "tiszta önkényuralomnak" nevezi Ferenc pontifikátusát.

Ferenc mindenkinél többet tett Péter tekintélyének lerombolásáért, akinek helyébe "despota lett, akinek egyáltalán nincsenek határai", miközben teljesen a semmibe veszi az egyházjogot.

A Traditionis Custodes kapcsán Rao megjegyzi, hogy a New York-i érsekségben, mint sok más egyházmegyében, nem hozott a könyv valódi változást. Az Egyesült Államokban három egyházmegye is különös ellenszenvet tanúsít a római katolikus mise iránt: Chicago (Cupich), Washington (Gregory) és a Florida állambeli St Augustine (Pohlmeier).

A történész számára egyértelmű, hogy Ferenc az 1970-es évekhez kísérel meg visszatérni, és ebben teljesen kudarcot vall: "Soha nem szabad visszatérni a kis privát zónánkba vagy a privát hotelszobánkba". Abban az időben még sokan elhitték, hogy a püspökök elintézik a problémákat, szerencsére "ma már jobban tudjuk".

John Rao a Vatikánt egyenesen csődtömegnek és az alázatosság kikényszerítésére képtelennek nevezi. A II. vatikáni zsinat (1962-65) óta egyszerűen tudomást sem vesznek arról, ami Rómából jön. "Nem fognak minket visszavezetni a katakombákba" - mondta hevesen.

Teljesen abszurdnak nevezi Ferenc pápa II. vatikáni zsinat megerősítésére tett kísérletét: "Mégis melyik részét támogatják azok, akik állítólag támogatják a II. vatikáni zsinatot?" - kérdezi jogosan.

De mégis elég ironikus: ma a II. vatikáni zsinat legnagyobb kritikusai, mint például a Szent X. Piusz Papi Testvérület, a II. vatikáni zsinat javával igazából egyetértenek, míg a modernista "védelmezői" egyáltalán nem.

#newsGekhzlpkzn

25:01