Clicks19
ms.news

Satu Lagi Seminari Gay Yang Dipadam

Kardinal Sean O’Malley dari Boston, USA, telah mengaktifkan rektor diocesan seminari St John dan mengumumkan tindakan penyiasatan utama yang akan dijalankan.

O’Malley membuat satu kenyataan (bertarikh 10hb Ogos), yang menyatakan bahawa dia sedang mengambil tindakan atas tuduhan berkenaan dengan ajaran sesat berkaitan dengan aspek gay yang disampaikan oleh dua orang bekas seminarians dalam media sosial, yang "menyaksikan dan mengalami aktiviti yang bertentangan secara langsung dengan nilai moral dan keperluan dalam pembentukan sistem paderi Katholik".

Salah satu daripada dua orang seminarian ialah John Monaco, yang meletakkan jawatan pada musim bunga 2016.

Dia menulis dalam OnePeterFive.com (3hb Ogos) mengenai penyalahgunaan alkohol dan gangguan homoseksual yang berlaku di Seminari Boston,

“Sesetengah paderi dalam fakulti akan menjadi mabuk dengan sesetengah kumpulan seminarian dan menjemput mereka pergi ke bilik mereka pada lewat malam.”

Seorang lagi seminarian, Andrew Solkshinitz, yang telah mengesahkan bahawa cerita Monaco adalah benar dalam Facebook (7hb Ogos). Solkshinitz telah melihat “banyak cerita yang serupa“.

Dirinya kini disokong oleh beberapa orang pelajar dan dimaklumkan oleh pihak berkuasa seminari yang melucutkan hal ini.

Gambar: Sean O’Malley, © Roman Catholic Archdiocese of Boston, CC BY-ND, #newsYnpcbbkndc