Clicks109
hr.news

Ateistički bivši premijer kritizira "liturgijsku ležernost"

Edouard Philippe, francuski socijalistički premijer do srpnja 2020. godine i sadašnji gradonačelnik Le Havrea, ne vjeruje u Boga, ali ipak misli da "u srcu čovječanstva postoji pojam apsoluta i vječnosti".

"Zato volim ići u crkve; zato volim sveto", kaže on u nedavno objavljenoj knjizi intervjua "Istina o Edouardu Philippeu". On nije u stanju objasniti što bi "apsolutno", "vječno" i "sveto" moglo značiti bez Boga.

Philippe priznaje da mu "nije neugodno" na misi. Na crkvenim svečanostima, pogrebima i vjenčanjima, "pokušava slušati što govore". Tijekom mise razmišlja o mrtvima, "a ponekad razmišlja i o vlastitoj smrti". On vjeruje da je "razina francuskog svećenstva opala", ali ima "vrlo poštovan odnos" s biskupom Le Havrea.

Stanje liturgije Philippea ostavlja nesretnim: "Smatram da već nekoliko godina postoji oblik liturgijske ležernosti. Što me šokira. Gitaru na misi nikad nisam razumio. Za mene je sveto ili vrlo trijezno, poput ogoljenosti koju nalazite u samostanima, ili vrlo pompozno".

Slika: Edouard Philippe, © Jacques Paquier , CC BY-SA, #newsYtzphbqvtm