Clicks32
sl.news

Po besedah Frančiška sta prehranjevanje in seks nekaj "božanskega"

Užitki ob jedi in spolnih odnosih so nekaj "božanskega", je Frančišek zatrdil v Terra Futura, eni izmed svojih knjig z intervjuji, ki jih je objavil italijanski gurman Carlo Petrini (Rte.ie, 9. septembra).

"Užitek izvira neposredno od Boga, ni ne katoliški, ne krščanski, ne kar koli drugega, je preprosto božanski", pri tem pa Frančišek še dodaja: "užitki ob jedi in spolni užitki prihajajo od Boga".

Cerkev v preteklosti neupravičeno obtožuje "pretirane morale", ki je "preprečila zadovoljstva", kar pa Frančišek imenuje kot "napačno razlago krščanskega sporočila".

Misli, da je treba obsoditi nečloveško, nesramno, vulgarno "zadovoljstvo", medtem ko je treba sprejeti človeško, preprosto, moralno zadovoljstvo. Vendar pa je takšno stališče Cerkve v preteklosti.

"Užitek ob prehranjevanju obstaja zato, da z jedjo ohranjate zdravje, tako kot so spolni užitki za olepšanje ljubezni in za zagotavljanje ohranjanja vrste," je dodal Frančišek, ki se je, odkar je postal papež, zelo zredil.

V resnici so prehranjevanje in spolne aktivnosti same po sebi dobre, človeške, naravne. Gojiti jih je treba, vendar nikakor niso "božanske".

#newsGksctdyhnp