Clicks37
ro.news

Cardinalul Burke: Ar fi "dificil" să se nege că Benedict a demisionat

Pentru a contracara îndoielile pe scară largă cu privire la validitatea demisiei lui Benedict al XVI-lea, LifeSiteNews.com a vorbit în 14 februarie cu cardinalul Burke.

Originea îndoielilor este Benedict însuși. El sugerează în scrisoarea sa de abdicare că a demisionat din ministeriu (minister) și nu din munus (birou). În ultimul sa audiență generală (februarie 2013), el a adăugat că, prin alegerea sa, "am fost logodit întotdeauna și întotdeauna de Domnul" și că demisia sa de la "exercițiul activ al slujirii" nu ar invalida acest lucru.

Dar pentru Cardinalul Burke ar fi "dificil" să se pretindă o invalidare a demisiei lui Benedict al XVI-lea, deoarece ministerul și oficiul papal sunt inseparabile, iar documentul de demisie al lui Benedict folosește munus și ministerium interschimbabil.

Burke numește afirmațiile lui Benedict "tulburătoare" și "noțiuni greșite", dar "este evident din declarație că renunță la munus."

Cardinalul adaugă că Biserica ar deveni "complet destabilizată" dacă nu s-ar putea baza pe anumite acte juridice care product efectele imediat.

Pentru Burke este totuși problematic din punct de vedere juridic și teologic faptul că fostul papă folosește încă titluri papale și haine papale.

Imagine: Raymond Burke, #newsMmvhwytjkt