Clicks265
hu.news

Vatikáni tanácsadó: Ferenc pápa bemutatta, hogy a klíma veszély "nem" baloldali dolog

Ferenc pápa "nagyon világossá" teszi, hogy a klíma veszély "nem pártpolitikai kérdés" - mondta Ottmar Edenhofer német közgazdász a Thewuwing TheGuardian.com lapnak (január 15).

Az egykori jezsuita és a berlini "klímaváltozás közgazdaságtanának" professzorát, Edenhofert kinevezték a Dikasztérium az Átfogó Emberi Fejlődés Szolgálatában tanácsadójának.

A Vatikánban Edenhofer a "klímamenekülteket" tervezi, és azt az elképzelést, hogy a káros kibocsátásokért "jobban felelős" gazdag országoknak pénzt kell fizetniük a szegény országoknak.

Ferenc pápa neki egy fontos befolyásoló tényező: "Nem becsülhetjük le, hogy a pápa alapvetően 1,3 milliárd emberért beszél." Edenhofer meg van győződve arról, hogy Ferenc pápa klíma apostolsága fontos az "óriási problémával" küzdő evangélikusok számára is, hogy fontos kérdésként ismerjék el a klímaváltozást, mert ezt "nyugat-európai baloldali dolognak" tekintik.

De Edenhofer ragaszkodik ahhoz, hogy Ferenc pápa "nagyon világossá teszi", hogy ez nem "pártpolitikai kérdés". Kifejti, hogy a "katolikus egyház" állítólag "szociálisan konzervatív embereket" képvisel, ezért "fontos, hogy az egyház beszélhessen ezekkel az emberekkel".

Edenhofer feladta a reményt, hogy meggyőzze az olyan "klíma tagadókat", mint Donald Trump: "De más vezetők, mint pl. Joe Biden, valamint a kínai vezetők is meg vannak győződve a vezetők erről".

Kép: © NAME, CC BY-SA, #newsAyofmvybdj