Clicks176
hu.news

XVI. Benedek a szekularizált német egyházat támadja

A német egyház hivatalos szövegeit olyan emberek írják, "akiknek a hit csak a munkájuk".

Ezt XVI. Benedek mondja a hamarosan megjelenő, katolikusellenes német Herder Korrespondenz című lapnak adott interjújában. Hozzáteszi: "Amíg a hivatalos egyházi szövegekben csak a hivatal, de nem a szív és a lélek szólal meg, addig folytatódik a hit világából való kivonulás". Benedek "azoktól, akik az egyház nevében beszélnek, valódi személyes hitvallást vár el".

Problémát lát a németországi egyházi diakóniában is: "Az egyházi intézményekben - kórházakban, iskolákban, a Caritasban - sok olyan ember kerül vezetői pozíciókba, akik nem tesznek az egyház belső küldetéséért, és így gyakran elhomályosítják az intézmény tanúságtételét".

Ezzel utal a "világtalanításra" (Entweltlichung), amelyet 2011-es németországi látogatásának végén Freiburgban elmondott beszédében említett - anélkül azonban, hogy a szavakat tettekkel követte volna. 2011-ben így fogalmazott: "Ahhoz, hogy az egyház beteljesíthesse valódi küldetését, mindig arra kell törekednie, hogy elszakadjon a világiasságtól".

Most pedig hozzátette: "A világtalanítás szó jelzi annak a mozgalomnak a negatív részét, amellyel én foglalkozom, nevezetesen a diskurzusból és a kor kényszeréből a hit szabadságába való kilépést".

Elismeri, hogy ennek a mozgalomnak a pozitív része - amely "a hívők és a hitetlenek szétválasztásáról" szól - "nem került megfelelően kifejezésre".

#newsTknwkioydi