Clicks252
hu.news

Sarah bíboros: A szexuális bántalmazásról beszélnek az egyházban, de a társadalomban nem

Robert Sarah bíboros bírálta az egyház Covid-19 intézkedéseit, amelyek miatt az emberek pap nélkül haltak meg, vagy hagyták, hogy lecseréljék szenteltvizet fertőtlenítőszerre.

Sarah az Atlantico.fr lapnak (november 28.) azt mondta, hogy "mélyen felkavarta" az a mód, ahogyan az egyház elfogadta a Covid megszorításokat. Ugyanakkor, amikor a Liturgikus Kongregáció prefektusa volt, ő maga is kemény korlátozásokat vezetett be, mint például a templomok húsvéti bezárását. Sarah elmondta, hogy nem beszélt Ferenc pápával ezekről az intézkedésekről.

A francia bántalmazási "jelentésről", amely 2738 meg nem erősített áldozatot "330 ezerre" fújta fel, Sarah az igazságot kevéssé tisztelve azt válaszolta, hogy ő ezt nem akarja megkérdőjelezni, "mert feltétlenül szükséges az áldozatok tisztelete" - miközben az igazság tisztelete úgy tűnik, hogy irreleváns.

Legalábbis azt elismeri, hogy nem tisztességes nagyon régi ügyeket és vádakat előásni halott papok ellen, akik nem tudják megvédeni magukat. Azt is hozzáteszi, hogy nem lehet mindig az intézményt, az egyházat hibáztatni, és hogy a szexuális visszaélésekkel az egyházban foglalkoznak, de a társadalomban nem.

A párizsi Notre-Dame székesegyház tervezett felújításáról Sarah azt mondta, hogy "egy székesegyház nem a turizmus helye, és hogy "múzeumot akarnak belőle csinálni".

A tömeges bevándorlással kapcsolatos kérdésre Sarah az embercsempészek megbüntetésére szólított fel. Megjegyzi, hogy "a nyugat" mindenhol (pl. Irak, Afganisztán, Közel-Kelet) rendetlenséget csinált, mielőtt tűzoltóként mutatkozott volna be, aki eljön, hogy rendet tegyen.

A média a nyugati katonai inváziókat "jótékonysági cselekedetként" mutatja be, miközben a valóságban ezek nagyrészt "önző cselekedetek" - mondta Sarah.

Kép: © Antoine Mekary, Aleteia, CC BY-NC-ND, #newsNwvsvmfyzc