Clicks40
sl.news

Po 23 letih: francoski nadškof izgnal bratstvo svetega Petra

Mesec pred obvezno upokojitvijo je dijonski nadškof Roland Minnerath, star 74 let, iz Francije, iz svoje nadškofije izgnal bratovščino sv. Petra (FSSP).

Oba duhovnika onenjene bratovščine morata oditi do septembra. Riposte-catholique.fr je 3. junija prejel pismo patra Rocha Perrela, predstojnika v Dijonu, ki skrbi za približno 300 vernikov v verjetno najbolj obiskani župniji v mestu.

Bratoviščina FSSP je v Dijonu v zadnjih 23 letih vsak dan maševala, opravljala pa je tudi tečaje katekizma in vse druge župnijske dejavnosti: "Vse to bi lahko izginilo s potezo peresa? Brez posvetovanja?" se sprašuje v pismu. Bratovščina obhaja mašo v čudovitem samostanu in baziliki sv. Bernarda v Fontaine-lès-Dijon, ki je bila zgrajena v rojstnem kraju svetega Bernarda iz Clairvauxa (+1153) in gleda na Dijon.

Francoski okrožni predstojnik oče Benoît Paul-Joseph je za sejo prosil nadškofa Minneratha in zapisal, da se mu njegova odločitev "zdi" globoko krivična. Do sedaj njegovi prošnji še niso ugodili. V Dijonu je tudi cerkev Pija X, ki vodi šolo, vendar nima ustrezne cerkve. Dva škofijska duhovnika [še vedno] občasno obhajata rimsko mašo.

Nadškof Minnerath prihaja iz nemško govorečega dela Francije. Od leta 1980 do 1988 je bil vatikanski diplomat in državni sekretar.
Po tem je bil profesor za cerkveno zgodovino v Strasbourgu. Pripadal je neokonservativnim krogom okoli Janeza Pavla II in kardinala Ratzingerja.

#newsIocrrrloid