Clicks475
hr.news

Je li zdjela sa zemljom na zaključnoj misi Sinode bila za Pachamamu? Vatikan odgovara

Tijekom prinosa na zaključnoj misi Amazonske sinode jedna je domorotkinja predstavila Papi Franji zdjelu sa zemljom, nekim zelenim biljkama i crvenim cvjetovima.

Prema Općem uputstvu Rimskog misala 73, darovi koji nisu kruh i vino trebaju se odložiti "podalje od euharistijskog stola".

Ipak, primivši zdjelu, Franjo je nešto šapnuo monsinjoru Guidu Mariniju, svom meštru ceremonije, koji je zdjelu postavio na ugao oltara, gdje je ostala do kraja mise (video ispod).

4. listopada ista crna zdjela ponuđena je Pachamami tijekom zloslutnog rituala u Vatikanskim vrtovima (slika lijevo).

Poganske web stranice u Južnoj Americi objašnjavaju da se prinosi Pachamami mogu napraviti sa zdjelom koja bi trebala sadržavati voće ili pića prekrivena zemljom, te cvijeće uključujući i crveno, preferiranu boju demonice.

Robert Moynihan piše (InsideTheVatican.com, 31. listopada) da je zdjela predstavljena na misi možda povezana s poganskim obredom, tako da je u Svetom Petru "moglo biti" prinosa za Pachamamu.

On je postavio pitanje monsinjoru Mariniju koji je odgovorio: "Ne postoje posebne informacije o biljci; znamo samo da je zasađena na početku Sinode i dostavljena u prinosu za ukrašavanje oltara".

#newsUoblbpkxmw