hu.news
232

Summorum Pontificum: Ferenc pápa a tűzzel játszik

A Motu Proprio Summorum Pontificumot, amely felszabadította a római misét, reakciós erők támadják, amelyek hatályon kívül akarják helyezni vagy fel akarják hígítani.

A Paix-Liturgique.org (május 31.) azt jósolja, hogy a jövőben hasonló helyzetben találhatjuk magunkat, mint a konciliárium utáni években, "bár az egyház mint intézmény számára rosszabb körülmények között". A honlap azt is hangsúlyozza, hogy 2021-ben a római rítust követő katolikusok sokan vannak, fiatalok, meggyőződésesek és sikeresek.

A Novus Ordo egyháznak ma már semmi köze ahhoz a szilárd gépezethez, amely a zsinat utáni első évtizedekben volt - írja a Paix-Liturgique.org -, "kivéreztették a papok, vallásosok és szeminaristák tekintetében", és "a gyakorló katolikusok egyre idősebbek".

Továbbá az egyházmegyéknek nincs pénzük, és a közelmúltbeli Covid intézkedések miatt ráadásul a hívek mintegy 30%-a eltűnt, "a katolicizmus gyakorlatilag eltűnt a közterekről".

A Paix-Liturgique.org emlékeztet arra, ami 1969-ben történt, amikor VI. Pál megpróbálta "betiltani" a hagyományos latin misét, "a tridenti miséket továbbra is úgy celebrálták, mintha semmi baj nem lenne". A Vatikán és a püspökök fenyegetései, akadályai, sőt üldözése sem használt: "A papok és a laikusok továbbra is azt tették, amit "az egyház mindig is tett", ahogy Lefebvre érsek szerette mondani."

Más szavakkal: Ferenc pápa egy olyan harcot készül felvenni, amely az arcába fog robbanni.

Kép: © Joseph Shaw, CC BY-NC-SA, #newsIfqjdwhzpf