Clicks467
hu.news

Visszafele haladunk? Az öreg Ferenc pápa a fiatal hívő papokat gúnyolja

Ferenc pápa - aki visszavitte az egyházat az ötven évvel ezelőtti konfliktusokhoz - az "egyház jelenlegi szenvedését" a "visszalépés" kísértéseként azonosította.

A szlovák jezsuitáknak szeptember 13-án azt mondta, hogy a "visszalépés" egy "ideológia, amely gyarmatosítja az elméket" - bármit is jelentsen ez (átirat: LaCiviltaCattolica.com, szeptember 21.).

A római mise iránti gyűlöletétől kísérve és anélkül, hogy megkérdezték volna, Ferenc pápa a Traditionis Custodesról beszélt: "Remélem, hogy az ősi rítus automatizmusának megszüntetéséről szóló döntéssel visszatérhetünk XVI. Benedek és II. János Pál valódi szándékaihoz" - ezzel azt sugallva, hogy XVI. Benedek szándékának elfojtása a volt pápa célja volt, tehát hülyének nézi az embereket.

Ferenc pápa panaszkodott, hogy a fiatal papok egy hónappal a felszentelés után a római misét kérik püspökeiktől, és ezt "visszalépésnek" minősítette - miközben igazából a latin mise ünneplése hatalmas előrelépés a szekularizált és megbukott Novus Ordo által hagyott zűrzavarból.

Megismételte egy bíboros történetét, aki azt mondta két újonnan felszentelt papnak, akik engedélyt kértek tőle, hogy latinul tanulhassanak a római mise ünnepléséhez, hogy tanuljanak inkább spanyolul vagy vietnamiul, hogy a helyi közösségeket szolgálhassák. A latin mise azonban minden nemzetet és minden nyelvet szolgál, ellentétben a népnyelvű Novus Ordóval.

Ferenc pápa ismét becsapta a híveket azzal, hogy azt mondta, hogy a gender ideológia - ami a homoszexualizmus szinonimája - "absztrakt" - bármit is jelentsen ez - és "veszélyes", de "semmi köze a homoszexualizmushoz.

Az őt furcsállva szemlélő emberekről Ferenc pápa azt mondta, hogy van egy nagy katolikus televíziós csatorna, amely nem habozik folyamatosan rosszat mondani a pápáról: "én személy szerint megérdemlem a támadásokat és a sértéseket, mert bűnös vagyok, de az egyház nem érdemli meg ezeket". Világossá tette, hogy képtelen elfogadni a kritikát és tanulni belőle, ezért ostorozta azokat a prelátusokat, akik "csúnya" megjegyzéseket tesznek róla: "Néha elveszítem a türelmemet, különösen akkor, amikor ítélkeznek anélkül, hogy valódi párbeszédbe bocsátkoznának".

De a "párbeszéd" igazi gondja maga Ferenc pápa, aki bevallotta, hogy "nem akarok belépni az eszmevilágukba" - azaz párbeszédet folytatni velük. "Ezért inkább prédikálok, prédikálok...". Csak sajnos a prédikációja egy monológ.

Kép: Vatican Media, #newsOzpdwccart