hr.news
98

Neprijatelji mise "ponovno idu u rat"

Odluka nadbiskupa Rolanda Minneratha (74) u Dijonu, Francuskoj, da ukine svoju zajednicu rimskog obreda nije odluka pastora koji svojom biskupijom upravlja poput oca, Raymond Pierre, stručnjak za situaciju u Dijonu, izjavio je za Paix-Liturgique.com.

Minneratha naziva "'klasičnim' biskupom koji je prilično konzervativan". Prema Pierreovom mišljenju ovo nije bila odluka Minneratha koji je u Dijonu od 2004. godine i već je davno mogao ukinuti skupinu. Ono što se dogodilo u Dijonu pokusno je, vjeruje Pierre. Ako uspije, neprijatelji mise učinit će to negdje drugdje i ukidati zajednice rimskog obreda "jednu za drugom".

Neprijatelji mise ostarili su poput Minneratha, ali oni su i dalje glavni u Vatikanu i u Francuskoj [i mnogim drugim zemljama], objašnjava Pierre. U tom kontekstu spominje odgovor francuskih biskupa na vatikanski upitnik o rimskoj liturgiji u kojoj su se žalili da u prosjeku samo između 20 i 70 ljudi [Dijon: 300] pohađa mise starog obreda, da su propovijedi loše, a da je obučavanje u tradicionalnim sjemeništima "slabo". Za Pierrea je ovaj odgovor odbijanje stvarnosti.

Pierre očekuje jak otpor u Dijonu. Vjernici već sada osuđuju prezir kojim su tretirani: "Prije svega se cilja na vjernike, njihove obitelji i sve one koji imaju duhovne potrebe".

Slika: Roland Minnerath, #newsPabmveekpm