Clicks572
hu.news

Zen bíboros a Traditionis custodes: Nem bírták megvárni Benedek halálát?

"Miért látnak problémát ott, ahol nincs is, és miért hunyják be a szemüket a probléma előtt, amiért ők is felelősek?" - írta Joseph Zen hongkongi bíboros az OldYosef.hkdavc.com oldalon (július 20) Ferenc pápa Traditionis custodes kísérőleveléről.

A bíboros kijelenti, hogy a TC sok jó embernek fáj. Továbbá "keserű meglepetés" volt számára az, hogy a TC kiadása előtti állítólagos "széleskörű konzultációk" őt, a Liturgikus Kongregáció egykori tagját, elkerülték.

Zen számára a Novus Ordo (1970) elleni jogos fenntartások a végrehajtás módjára vonatkoznak, mivel számos súlyos visszaélés volt (amelyet a pápák és püspökök eltűrnek).

Zen észreveszi, hogy nem látják a fától az erdőt, hiszen a probléma nem az, hogy "Melyik rítust részesítik előnyben az emberek?", hanem az, hogy "Miért nem járnak többé misére?" - és az, hogy európai katolikusok fele nem hisz sem az Eucharisztiában, sem az örök életben.

A rossz gyökere számára az az illúzió, hogy mindent meg lehet változtatni, és az a hit, hogy a második vatikáni zsinat minden korábbi zsinatot semmissé tett.

A bíboros észreveszi, hogy a TC a római rítusú közösségek halálára szólít fel: "Nem tudnának a Vatikán Ratzinger-ellenes urai türelmesek lenni, hogy a tridenti mise XVI. Benedekkel együtt meghaljon, ahelyett, hogy a tiszteletreméltó emeritus pápát ilyen módon megalázzák?".

Zen észrevételei pontosak, de valószínűleg haszontalanok is, mert nincs értelme vitatkozni olyan emberekkel, akik ürügyekkel, kifogásokkal és hazugságokkal próbálják elérni illegitim céljaikat.

Kép: Joseph Zen © newliturgicalmovement.org, #newsYxjfkhylfz