Clicks166
hu.news

Viszony? Bajban van a párizsi érsek

A 70 éves Michel Aupetit párizsi érsek, egykori orvos, 2012-ben "intim kapcsolatot folytatott egy nővel", miközben párizsi általános helynök volt - állítja a LePoint.fr (november 22).

A LePoint.fr François Pinault oligarcha (49,5 milliárd dollár) tulajdonában van. Aupetit látszólag elismerte a nővel való "kétértelmű magatartást", de tagadta, hogy megszegte volna cölibátusi fogadalmát.

Az ügyre 2020 tavaszán derült fény belsőleg, amikor felszínre került egy 2012 februárjában a nőnek küldött e-mail, amelyet Aupetit véletlenül a titkárnőjének küldött.

Amikor szembesítették vele, Aupetit zavaros magyarázatokba bonyolódott, először megígérte, hogy lemond, majd tagadott. A párizsi nunciust és Ouellet bíborost, a Püspöki Kongregáció prefektusát értesítették, a vizsgálatot Vingt-Trois bíborosra bízták.

Ferenc pápához hasonlóan Aupetit is tekintélyelvű stílusáról, a papjaitól való távolságtartásáról, kevés lelkipásztori törődéséről, gunyoros modoráról, az empátia, a párbeszédre való nyitottság és az atyai hozzáállás hiányáról ismert.

Aupetit két általános helynöke egymás után mondott le. Éppen most adott ki egy lelkipásztori levelet a "testvériségről". Ferenc pápa példáját követve nemrég elnyomott tíz római misét.

Kép: Michel Aupetit, © François-Régis Salefran, CC BY-SA, #newsAuncgyecpv