Clicks336
hu.news

Püspök: "Ferenc pápa azt akarja, hogy a római miséket az edzőtermekben vagy plébániaházakban ünnepeljük?"

Thomas Paprocki, az Illinois állambeli Springfield püspöke és kánonjogásza "zavarosnak" és "nem jól megírtnak" nevezte Ferenc pápa Traditionis Custodes kísérőlevelét.

A CatholicWorldReport.com lapnak (július 27.) nyilatkozva megjegyezte, hogy a római misét többé nem szabad a plébániatemplomokban tartani, ugyanakkor a püspöknek "meg kell tartania" a már felállított plébániákat a római mise számára, ha ez lelkileg hasznos.

Paprocki felteszi a kérdést, hogy hol kellene ezeket a római miséket celebrálni, ha nem plébánia templomokban: "Nem hiszem, hogy a Szentatyának az a szándéka, hogy kirúgja az embereket a templomokból, és arra kényszerítse őket, hogy egy edzőteremben vagy plébániaházban tartsanak misét, vagy hogy a templomokat szentélynek vagy oratóriumnak nevezzük át".

Ezért Paprocki volt az első püspök, aki eltekintett attól a tilalomtól, hogy a római miséket a plébániatemplomokban celebrálják. Több püspök követte őt, köztük még a homoszexualitáspárti bécsi Schönborn bíboros is, aki "megengedte", hogy a bécsi Szent Rókus plébániatemplomban továbbra is római misét tartsanak.

Kép: © Joseph Shaw, CC BY-NC-SA, #newsWmcypohnsc