Clicks292
hu.news

Letérdelve: Az érsek bűnbocsánatot kapott a francia belügyminisztertől

A gyónási titok "erősebb, mint a köztársaság törvényei" - válaszolta Eric de Moulins-Beaufort párizsi érsek a francia kormány azon állítására, hogy ezt a titkot "meg kell" sérteni, ha egy pap a gyónás során szexuális bántalmazásról hall (FranceInfo, október 6).

Ennek következtében Moulins-Beaufort érseket Macron francia elnök kifejezett kérésére beidézte a házasságtörő katolikus Gérald Darmanin francia belügyminiszter.

Ahogy az egy katolikus püspöktől elvárható volt, Moulins-Beaufort tagadott, letérdelt Darmanin előtt, és "ügyetlennek" nevezte korábbi nyilatkozatát. Ezután néhány behódolási rituálét hajtott végre az "áldozatok" felé. A miniszter boldog volt.

Phil Lawler azon tűnődik, hogyan fogják a francia papok megvédeni a gyónási titkot, amikor püspökeik nem hajlandók azt fenntartani.

Legalább a francia püspökök szóvivője, Karine Dalle végre kijelentette (október 13-án), hogy a gyónási titok szent és sérthetetlen: "Nem lehet megváltoztatni a francia kánonjogot, mivel az nemzetközi. Azt a papot, aki ma megsértené a gyónási titkot, exkommunikálnák".

Kép: © Mazur, CC BY-NC-ND, #newsOtrvlqtuwf