Vigano a zsinatot vádolja - az érsek Piusz papi testvérületi tag lesz?

J’accuse le concile!“ – vádolom a zsinatot, hangoztatta Marcel Lefebvre érsek 1976-ban. A kifogása: A zsinat a katolikus egyház alapvető tanításait nem csupán felpuhította vagy legyengítette. …More
J’accuse le concile!“ – vádolom a zsinatot, hangoztatta Marcel Lefebvre érsek 1976-ban. A kifogása: A zsinat a katolikus egyház alapvető tanításait nem csupán felpuhította vagy legyengítette. Sokkal rosszabb! Megbocsáthatatlanul szakított a tradícióval, nem pedig örök igazságokat változtatott meg. Tiltottnak minősül többek között a vallásszabadságról szóló deklaráció (Dignitatis humanae), az ökomenizmusról szóló dekrétum (Unitatis Redintegratio), az ekklesiológia azaz az egyházról szóló tanítás megváltoztatása (Lumen gentium) stb.
Amikor VI. Pál a zsinat folyományaként megváltoztatta az imádságokat és 1969/70-ben bevezette az új rítust minden odalett. Legkésőbb a ‘70-es évek elején Lefebvre számára világossá vált: a zsinat megfosztotta trónjától Krisztust és egy új vallást alapított. 1970-ben megalapította a X. Piusz Papi Testvérületet. Kezdetét vette a zsinattal szembeni ellenállás.
Főoltárok landoltak a lomtalanításban, tabernákulumokat távolítottak el a középpontból, az Oltáris…More
Miserere_nobis
A Szent Hagyomány zsákutca?? Meglepő ilyesmit olvasni egy görög-katolikus pap tollából... Én nem olvastam ki a cikkből, hogy szedesvakantizmusra buzdítaná a híveket. Bölcs az, aki keresi az Igazságot.

50 éve már, hogy Lefevbre érsek megalapította a papi testvérületet. Homiliái sokszor profetikusak csak úgy, ahogyan Szent X. Piusz pápát is rendkívüli prófétai képességekkel áldotta meg Isten. IX. …More
A Szent Hagyomány zsákutca?? Meglepő ilyesmit olvasni egy görög-katolikus pap tollából... Én nem olvastam ki a cikkből, hogy szedesvakantizmusra buzdítaná a híveket. Bölcs az, aki keresi az Igazságot.

50 éve már, hogy Lefevbre érsek megalapította a papi testvérületet. Homiliái sokszor profetikusak csak úgy, ahogyan Szent X. Piusz pápát is rendkívüli prófétai képességekkel áldotta meg Isten. IX. Piusz pápa Syllabus errorum cimű enciklikája összefoglalta a tévedéseket, melyek meglepő módon még mindig jelen vannak az egyházban. A hit nem érzelmek kérdése.

Míg a zsinatutáni egyházban a hivatások és aktív hívők csökkenését és elidősödését tapasztaljuk, addig a tradicionalista közösségek virágoznak. ÚrJézus azt tanította, hogy gyümölcseikről ismeritek meg őket. Nos egyre jobban tapasztalni a “gyümölcsöket”... A magyar részegyház sem sokáig tudja már folytatni a struccpolitikát, az Úr előbb vagy utóbb mindenkit választás elé fog állítani.
Bazsó-Dombi Attila
Miserere_nobis
Miből olvas ki olyasmit tőlem, hogy szerintem a Szenthagyomány volna a zsákutca? Az emberi eszközökkel próbálkozás a zsákutca, amiből csak Isten vezetheti ki az Egyházat!
Miserere_nobis
Úgy gondolom mindkét érsek az Isten eszköze...
actiocatholica.hu
@miserere nobis Egyet kell értenem a két érsekről szóló megállapítással. És azzal is, hogy "a tradicionális közösségek virágoznak", illetve azzal is, ha nem térünk vissza a gyökerekhez, akkor Magyarországon is ugyanazok a problémák fognak bekövetkezni, amik a művelt nyugaton 30-40 évvel ezelőtt. Sok olyan történést látok jelenleg, amik még 10 évvel ezelőtt nem tudtam volna elképzelni.
Miserere_nobis
Sajnos én is így látom...:(
actiocatholica.hu
Ahogyan a német fogalmaz: "Traditio ist kirche". Gyökerekhez való visszatérés hiányában az egyház is olyan, mint a Mt 7 "26Mindaz pedig, aki hallgatja e szavaimat, de nem váltja tettekre azokat, hasonlít a balga emberhez, aki a házát homokra építette. 27Szakadt a zápor, jött az áradat, fújtak a szelek és nekizúdultak a háznak. Az összedőlt, és nagy lett a romlása..«"
Miserere_nobis
A szívemhez a latin, mint a római katolikus egyház anyanyelve áll legközelebb: extra ecclesiam nulla salus...
Isten áldja!
Bazsó-Dombi Attila
Remélhetőleg annál bölcsebb, hogy zsákutcába rekedjen, és ami emberi eszközökkel már helyrehozhatatlan, égi vezetéssel tényleg felismeri Isten megoldását!
Gratia copiosa
A Szentlelek inspiraciojat a zsinat osszehivasara a jelenlevo zsinati atyakat mint imposztorokat hozza nem ertoknek nevezni, rossz szandekunak beallitani - mert ez tortenik - tovabb nem mehet. Le Fevbre ersek tibb dokumentumot alir, mint a zsinati bizottsag tagja is tevekeny volt. Osszeirtam mely pontokat kifigasolnak es az egyik konstituciot teljes egesxeben elvetik. Ezt lehet, es biztos vagyok …More
A Szentlelek inspiraciojat a zsinat osszehivasara a jelenlevo zsinati atyakat mint imposztorokat hozza nem ertoknek nevezni, rossz szandekunak beallitani - mert ez tortenik - tovabb nem mehet. Le Fevbre ersek tibb dokumentumot alir, mint a zsinati bizottsag tagja is tevekeny volt. Osszeirtam mely pontokat kifigasolnak es az egyik konstituciot teljes egesxeben elvetik. Ezt lehet, es biztos vagyok benne van es lesz megoldas. 1870-71 tol sokszor felmerult az elso vatikani zsinat folytatasanak szuksege. Gondolkidjanak el! Talan olyan konnyu volt az Anyaszentegyhaz helyzete? Talan nem voltak jo papaink? Mindenkeppen szukseges volt. W. Kasper biboros irta a Hit szivverese konyvben, hogy nagy pacban lettunk volna 1968-as lazadas es kulturharc udejen ha nem lett volna a zsinat. Nem tudtunk volna mire hivatkozni. Meg valami Szent Pazzi Sxent Maria Magdolna a Tridenti zsinat hatarozatainak vegrehajtasat surgette a papanal. Volna. Karmelita szerzetes volt. A leveleit soha nem tovabbitottak a papanak, de a mai napig orzik a kolostir leveltaraban es mar mindenki olvasta. Ebbol szamomra az is vilagos, hogy a Trudenti zsinat epoen okyan ellenkezest, felhaborodast, zurzavart okozott mint a mi korunk zsinata. Ha csak V. Pius Quo primum encyklikajat vesszuk elo. Nagyon roviden megparancsolta, hogy az Alpoktol Eszakra az uj misekonyvet fel even belul ki kell cserelni az ujra az Alpoktol delre tobb idot hagyott. Ezt most kapasbol nem tudom. Mindez a 200 evnel fiatalabb ritusokra volt ervenyes a 200 evnel regebbi ritusok msradhattak es slussz. De mekkora mergelodes es egyebek lehettek a papok felkeszitese, tanittatasa a szeminariumok miatt is. Borromeo Szent Karoly adott vele apai anyait minden erejet az ugybe.
Annyi biztos az egyhazat szellemi gettoba zarta roviden a szabadkomuvesseg. Ez a II. Vatikani zsinattal megtort. Azert XVI. Benedek volt a csucs, mert sem elotte sem utana nem tartott eloadast papa a Westminster Hall-ban az osszes elo brit miniszterelnok es az angol ertelmiseg szine java elott es nem jelezte harsona az o erkezeset a terembe, ahogy a kiraly erkezeset szokta. Csak a pallos hianyzott - nekem. De ugyanez volt Parizsban a Bernardinusok kolostoraban az elso sorban az osszes elo koztarsasagi elnok es az ertelmiseg legkivalobb kepviseloi. No persze o a Francia Tudomanyos Akademia tagja a halalaig, es a leghiresebb ahogy az interneten irjak. A Navarrai egyetem diszdoktira plusz meg 7 egyetemnek. Ott is tartott eloadst, a fiatal tudosok hallgatok ujjongtak, sot. Elkepeszto tunyasag es aporodott agybeli honaljszag senki sem buszke nem orul. A Bundestag sajnos kozel szellemi lepra telep de oda is elment. Ha van valaki aki neha egy pontot amivel nem ert egyet a zsinatbol volna szives nehany mondattal leirni. Masreszt legyunk mar neha buszkek is arra a szellemi es lelki es szeretet potencialra amit biborosi puspoki kollegium produkal, a papai intezetek, egyetemek es rengeteg minden pl a Ratzinger Foundation. Az Egyhazunk csodalatos, paratlan, oriasi ertek, kincs. Orulni kell es nevetni a ragalmazokon. Bar en neha be szoktam olvasni nekik, csatat vivok, en megtehetem. Egyebkent hazudnak. Egy nemet dokumentumfilmben egy meg muncheni ersek koraban irt egy levelet Ratzingernek, higy nem ert mindig mindenben egyet a teologiajaval. Azt valaszolta szokott apro betuivel egy mondatban : Nem kell mindenben egyeterteni a puspokkel, de meg kell tenni amit mond.
Miserere_nobis
@Gratia copiosa

A Szentlélek Úristen egész biztosan nem akarhatja, hogy egy pap a Tabernákulumnak hátat fordítva misézzen.

Megismétlem: a Hit nem érzelmek kérdése, az Igazság mindig objektív. XVI. Benedek pápa iránti rajongása biztos, hogy a jó úton vezeti Önt?
actiocatholica.hu
@Gratia copiosa Valószínűleg bővíteni kellene az ismereteket a Trentoi Zsinatról. Ugyanis a zsinat nem kreált egy új, a lutheránus istentisztelethez hasonló szentmisét, hanem kötelezően egységesítette a liturgiát, meghagyva néhány rítus (ambrózián, dominikánus, vagy magyar vonatkozásban az esztergomi rítus, stb.) bemutatási lehetőségét. Nem lúgozta ki a szakralitást a szentmiséből, nem változtat…More
@Gratia copiosa Valószínűleg bővíteni kellene az ismereteket a Trentoi Zsinatról. Ugyanis a zsinat nem kreált egy új, a lutheránus istentisztelethez hasonló szentmisét, hanem kötelezően egységesítette a liturgiát, meghagyva néhány rítus (ambrózián, dominikánus, vagy magyar vonatkozásban az esztergomi rítus, stb.) bemutatási lehetőségét. Nem lúgozta ki a szakralitást a szentmiséből, nem változtatta meg - kvázi - a szentmise definícióját "Krisztus kereszthalálának vértelen bemutatása és felajánlása az atyának"

egy "Utolsó vacsora jellegű" étkezésre való emlékezéssel [SZIT 1909 & 1959 - Katekizmus az általános iskolák III-IV. osztálya számára], mint ahogyan a szentmisét csak a pap mutatja be, míg a hívek csak külső szemlélők/résztvevők.
actiocatholica.hu
A hit valóban nem érzelmek kérdése.