Clicks141
hr.news

Nestanak slobode: Biskupu zabranjen pristup Twitteru jer NE promovira samoubojstvo

Oligarhijski Twitter.com zabranio je biskupu Elphinu Kevinu Doranu (67) da kritizira plan irske vlade za "legalizaciju" eutanazije, kako piše novinar Sunday Timesa David Quinn (Twitter.com, 20. veljače).

Ovo je tvit zbog kojeg je Doran ušutkan: "U umiranju postoji dostojanstvo. Kao svećenik, privilegiran sam da mu često svjedočim. Potpomognuto samoubojstvo, gdje se to prakticira, nije izraz slobode ili dostojanstva, već neuspjeh društva da prati ljude na njihovom 'križnom putu'."

Kako bi eutanazirao biskupa, Twitter je Doranovu izjavu izvrnuo tvrdeći da je prekršio pravila Twittera "promičući ili potičući samoubojstvo ili samoozljeđivanje". U stvarnosti, Doran je kršio pravila Twittera kritizirajući eutanaziju koju Twitter.com promovira. Nacionalsocijalistička Njemačka snažno je promicala eutanaziju.

Ušutkavanje biskupa nije bila pogreška. Twitter.com odbio je žalbu i "neće poništiti" odluku. Potez je uslijedio jer se nekoliko skupina uspješno bori za javnu raspravu protiv eutanazije u Irskoj.

Do sada kler najvišeg ranga zabranjen s Twittera.com je praški kardinal Dominik Duka.

#newsHuefkfivwx