Clicks140
hr.news

Katoličko sveučilište Ivana Pavla II. u Lublinu podleglo nepotrebnom pritisku

Katoličko sveučilište Ivana Pavla II. u Lublinu, Poljska, izdalo je oca Tadeusza Guza (58), profesora filozofije, poznatog izvan Poljske. Guz, koji predaje u Lublinu, bivši je profesor u Gustav-Siewerth-Akademie u Njemačkoj, gdje je kardinal Joseph Ratzinger također poučavao.

13. svibnja na konferenciji u organizaciji poljskog Ministarstva okoliša i Sveučilišta društvene i medijske kulture u Toruńu, Guz je držao predavanje o "Filozofskoj analizi ideoloških temelja animalizacije čovjeka i humanizacije životinja i stabala".

Guz je, između ostalog, pokazao da je ekstremistički ekološki pokret ateističko, nihilističko strujanje koje ima svoje korijene u neomarksizmu i odbacuje Boga kao stvoritelja.

Komercijalni mediji u Poljskoj, koji su često u vlasništvu Njemačke, na Guzove su argumente odgovorili iracionalnim protestom. Katoličko sveučilište u Lublinu odmah se odvojilo od svog profesora. Časnik za novinare Sveučilišta Lidia Jaskuła čak je rekao da su Guzove izjave navodno "narušile dobru reputaciju sveučilišta".

Sveučilište je pozvalo Guza da se ispriča svima onima koje je "povrijedio" svojim argumentima.

Slika: Tadeusz Guz, © EpiskopatNews, CC BY-NC-SA, #newsHqvugjdldu