Clicks108
hr.news

Francusko izvješće o zlostavljanju otkriveno kao prijevara: Franjo otkazao audijenciju za autora

Franjo je otkazao audijenciju 9. prosinca francuskom prevarantu zlostavljanja, Jean-Marc Sauvéu.

Sauvé je složio apsurdni "izvještaj o zlostavljanju" za francuske biskupe. Gloria.tv bila je među rijetkim glasilima koje su prijevaru otkrile od početka.

Vjerojatni razlog otkazane audijencije: La Croix izvještava (25. studenoga) da je osam članova Katoličke akademije Francuske objavilo dokument od 15 stranica u kojem osuđuje izvješće zbog metodoloških, teoloških i pravnih slabosti i rizičnih analiza.

Među potpisnicima su predsjednik Akademije Hugues Portelli (francuski senator, profesor političkih znanosti), otac Jean-Robert Armogathe (povjesničar), Pierre Manent (filozof) i otac Philippe Capelle-Dumont (filozof).

Naglašavaju da je lažni broj od "330.000 žrtava" homoseksualnog zlostavljanja, ujedno jedina brojka koju navode mediji, u oštroj suprotnosti s brojem stvarnih svjedočanstava, koji je iznosio samo 2.738 nepotvrđenih izvještaja u više desetljeća.

U dokumentu se uočava nedostatak "znanstvene strogosti" i "nerazmjerna procjena" konstruirana kao "osnova za prijedloge za rušenje crkvene institucije".

Nadalje, oni nazivaju "žalosnim" što izvješće koje je toliko koštalo prikazuje "nesavršenu eklisiologiju, slabu egzegezu, zastarjelu moralnu teologiju".

Sauvé je 2013. godine predsjedao godišnjom večerom Grande Loge de France.

Slika: Jean-Marc Sauvé © wikicommons, CC BY-SA, #newsGsdrxtqaid