hu.news
614

Ferenc pápa a hittől való elszakadást "a doktrína fejlődésének" nevezte

Ferenc július 29-én, Kanadából Rómába hazafelé tartó repülőútján azt hangoztatta, hogy "nem lehet teológiai vitát folytatni, ha nemmel kezdjük a mondandónkat" - mintha ezt bárki is mondta volna.

Hozzátett valamit a "teológiai fejlődéséről", utalva a Fogamzásgátlás és a Többnejűség Pápai Akadémia (korábban: Pápai Életvédő Akadémia) erkölcstelen kiadványára a fogamzásgátlásról, amely "fejlődést" egyáltalán nem tartalmaz, csupán a katolikus hittel való szakítást.

Ferenc pápa véleménye szerint a szerzők "megtették a kötelességüket", mert megpróbálták "előremozdítani" [értsd: szembeszállni] a tanítást. Tisztában léve bűnösségével, Ferenc ezután meglehetősen agresszív lett, és dühöngött azokkal, "akik hagyományosnak nevezik magukat". "Visszamaradottnak" és "gyökértelennek" becsmérelte őket, miközben látszólag maga a pápa is elhagyta hitét és visszatért a kereszténység előtti pogánysághoz.

"Mindig is így csinálták, még a múlt században is" - torzította az érveit, és természetesen nem tudott olyan teológust idézni, aki hasonlóképpen érvelt volna.

Ferenc egy pápa lemondását teljesen "normális lehetőségnek" tartja - ami történelmileg persze nem igaz - állítása szerint még soha nem gondolt a lemondásra, de az is lehet, hogy "holnapután" fogja megtenni. Mindenki tudja, hogy foggal-körömmel ragaszkodik a hatalomhoz, és soha nem fog önként lemondani.

Az államtitkárságot is hibáztatta saját hibáiért, mivel az egy Ferenc pápa által a német zsinat ellen tett nyilatkozatot aláírás nélkül tette közzé, ahogyan azt hasonló esetekben gyakran teszik.

Saját nyilatkozatától azzal próbált elhatárolódni, hogy ő személy szerint semmit sem akart hozzáfűzni ahhoz a levélhez, amelyet két évvel ezelőtt írt a németeknek. De ha ez igaz, akkor mégis miért tette közzé a legutóbbi nyilatkozatot?

#newsOchdicrtpa