Clicks32
ro.news

Catedrala istorică Notre Dame va deveni Disneyland pentru turiști

Celebra Catedrală Notre Dame din Paris, care a suferit avarii în urma unui incendiu din 2019, va fi transformată într-o grădiniță pentru adulți.

Telegraph.co.uk (26 noiembrie) a dezvăluit detaliile unui plan care este oficial etichetat drept „renovare”. Include îndepărtarea confesionalelor, instalarea de efecte de sunet și lumină, eliminarea altarelor și statuilor.

Un „traseu de descoperire” va conduce vizitatorii prin 14 „capele” tematice care prezintă, de exemplu, Africa și Asia și se termină într-o „capela” dedicată mediului. Picturile murale de artă jenante vor acoperi pereții, cu sunet și iluminare folosite ca „spatii emoționale”. Scriptura va fi transmisă pe pereți în limbi străine, inclusiv mandarină.

Arhiepiscopul Parisului Michel Aupetit a declarat că Catedrala va fi adusă „în secolul 21, păstrând în același timp propria identitate în spiritul Tradiției creștine”. Cu alte cuvinte: va fi secularizată.

Delegatul lui Aupetit pentru renovarea epavă este părintele Gilles Drouin. Își vede „oportunitatea de a reciti spațiul” cu un „principiu clar: vrem un loc liturgic și deschis tuturor” – cu excepția, evident, catolicilor și credincioșilor.

Proeminentul arhitect Maurice Culot a văzut planurile și a numit proiectul „Disney intrând în Notre Dame”. Pentru el „este un fel de parc tematic, foarte copilăresc și banal, dată fiind măreția locului.”

„Infantil” și „trivial” sunt două mărci comerciale ale Bisericii Sfatului.

#newsOyfkraswpd