Clicks2
ms.news

Selamat Tinggal Virus Corona? Vaksin Russia Telah Sedia Digunakan

Sejenis vaksin virus corona dari Russia akan didaftarkan dalam sepuluh hari, Kirill Dmitriev, ketua perbadanan dana, Russian Direct Investment Fund, mengumumkannya dalam stesen televisyen ,Rossiya-24TV.

Ini akan menjadi vaksin pertama didaftarkan di dunia, dijangka akan mencapai produksi sebanyak 10 million dos setiap bulan.

Russia pada masa ini sedang berbincang dengan Brazil dan India mengenai produksi. Lebih daripada 20 negara lain turut menyatakan minat mereka dalam penghasilan vaksin. Lebih daripada 5 negara yang bekerjasama dengan Russia secara aktifnya dalam isu ini.

Hospital Tentera Burdenko di Moscow telah menjalankan suatu pemeriksaan perubatan terhadap sukarelawan yang menyertai dalam percubaan vaksin. Menteri Pertahanan telah melaporkan bahawa tiada deviasi atau kesan sampingan didapati. Keputusannya menunjukkan bahawa semua sukarelawan menunjukkan tindak-balas imuniti yang nyata.

Penyertaan pasukan militari dalam penciptaan vaksin adalah atas fakta Tentera Russia mempunyai potensi dalam aspek saintifik dan klinikal dalam pekerjaan ini.

#newsEdcisbxoih