Clicks21
ms.news

Vatican Mendapat Kardinal Yang Suka Menangis: Tagle Menangis Lagi (Video)

Kardinal Manila, Luis Tagle, umur 62 yang dilantik oleh Francis pada hari Ahad sebagai Pengawas Kongregasi untuk Penginjilan Insan, membasahi pipinya buat beberapa kali ketika Mass diadakan di Kathedral Manila, Hari Isnin (beberapa paparan terpapar dalam video di bawah).

Ketika homily-nya, dia mengulangi kata-kata Our Lady, “Be it done to me according to your word,” (Jadikanlah apa jua yang menuruti perintah-Mu) dan kemudian dia kehilangan suara akibat emosi yang berbangkit dalam dirinya.

Pada akhir Mass, Nuncio Philippine , Archbishop Gabriele Caccia, memujiTagle sebagai “hadiah” daripada Filipina kepada Gereja universal. Sekali lagi, Tagle menangis.

Pada penghujung Mass, dia menangis lagi apabila dia meminta penganutnya berdoa. Tagle menangis dengan begitu kerap, sehingga warga Filipina tertanya-tanya dalam media sosial sama ada dia mengalami gangguan kelenjar lacrimal.

Dr Joseph M Carver, menulis dalam AskThePsych.com, meminta orang dewasa yang mengalami tangisan berlebihan untuk "menyejukkan diri" dan menggunakan teknik pengurangan tekanan. Berjumpa dengan ahli terapi turut dapat membantu.

#newsEeqhaxcmsr