hr.news
99

Izdajnik: Ignorantni, zlostavljački biskup "zabranio" štovanje ad orientum (!)

Postavši svjestan - kao da nije znao - da neki od njegovih svećenika povremeno slave Novus Ordo "ad orientum" [točno: ad orientem], venecijanski biskup Frank Dewane iz Floride tvrdio je u dekretu od 25. siječnja da Opća uputa rimske mise očekuje da svećenik bude okrenut prema narodu, dodavši da je svako drugo tumačenje normi "pogrešno".

Slijedeći svoje privatno tumačenje i izbor, on naređuje svojim svećenicima da predsjedaju euharistijom "okrenuti ljudima i ne nameću svoje privatne odluke". Na legalistički način on inzistira na tome da "nijedan svećenik ne može slaviti javnu misu ad orientum [re-sic!] bez 'Ordinarijevog pismenog dopuštenja".

Ni Dewane ni bilo koji drugi biskup ili papa nemaju ovlasti zabraniti slavljenje prema Bogu. Dewayne je nekada podržavao rimske mise i pravilne proslave Novus Orda koje imaju značajnu povijest u venecijanskoj biskupiji. Ali s Franjom se iznenada okrenuo za 180 stupnjeva.

Opće upute koje Dewane citira odnose se na arhitekturu i ne zabranjuju proslavu ad orientem. Naprotiv, upute govore svećeniku kada se mora okrenuti prema ljudima.

Ispod je euharistija Novus Ordo (23. siječnja) u venecijanskoj biskupiji koja pokornički obred zamjenjuje s tri "duhovna daha".

#newsNvhnukvzms

01:02