hr.news
167

Biskup odbija rimska zaređivanja, samostan pronalazi rješenje

Samostan engleskog govornog područja Saint Benoit u Brignolesu u Francuskoj organizirao je u travnju na diskretnom mjestu, izvan Francuske, "neovlaštena" ređenja rimskog obreda koje je slavio "viši prelat u nesmetanom zajedništvu sa Svetom Stolicom".

Prelat je zaredio osnivača priora Alcuina Reida koji je nekoliko godina bio đakon u svećenstvu i još jednog redovnika u đakonatu. Sveti Benoit u Brignolesu samo je biskupijska udruga vjernika.

Prior, rođen u Australiji je liturgičar. Njegova knjiga iz 2005. godine Organski razvoj liturgije nosi predgovor kardinala Ratzingera.

Samostan nije uvijek uspješno ovisio o dijecezanskim svećenicima za misno slavlje. Trojica posjetitelja preporučila su redovničko zaređenje, nedavno u prosincu.

Međutim, biskup Fréjus-Toulona Dominique Rey, dobar čovjek, nije htio nastaviti s ređenjima. Ono što je Rey nazvao "razboritošću", samostan naziva strahom od posljedica, povećanim nedavnim apostolskim posjetom biskupijskom sjemeništu. Rey je u siječnju potvrdio da neće nastaviti s ređenjima.

Samostan je zaređivanja opravdao izvanrednim stanjem Crkve. Rey je "suspendirao" zaređene.

#newsJspowwjcgd