hu.news
197

Ferenc pápa zsinatának főnöke szerint "sok a homoszexuális pap"

Az egyháznak " változtatnia kell" [= utánoznia kell a csapnivaló protestánsokat] - mondta augusztus 3-án a 63 éves Jean-Claude Hollerich luxemburgi bíboros, Ferenc pápa zsinatának főelőadója a La-Croix.com-nak.

Többszörösen az egyház ellenségeinek előítéleteit ismételgeti, köztük azt is, hogy a nők "az egyház középpontjában állnak", de "túlságosan semmibe veszik őket". Valójában pedig: Krisztus áll az Egyház középpontjában, és inkább magát az Egyházat veszik semmibe a férfiak.

Hollerich szerint a papnevelést "meg kell változtatni": "Nem szabad csak a liturgiára összpontosítani, bár azt is megértem, hogy a papnövendékek nagy jelentőséget tulajdonítanak neki". Valójában pedig: a II. vatikáni zsinat óta (ami 60 évvel ezelőtt volt) a jövendőbeli papok liturgikus képzése közel nullára csökkent.

Hollerich kérdés nélkül rátért kedvenc témájára, a szexre: "Meg kell változtatnunk a szexualitásról alkotott képünket. Eddig meglehetősen elfojtott látásmóddal éltünk a szexualitásról". Valójában pedig: ha az emberek ezt az "elfojtott látásmódot" követnék, nem lenne AIDS, majomhimlő, válás, szexuális dekadencia, abortusz és utódhiány.

Hollerich szerint "nem mondjuk bárkinek, hogy bármit megtehet, vagy hogy éljen erkölcsök nélkül, DE szerintem a szexualitás Isten ajándéka". Valójában pedig: a szexualitás az ördög ajándékává válik a Hollerich erkölcseivel élve.

Hollerich szeretné, ha a homoszexuális papok (mivel állítólag "sokan vannak") beszélhetnének erről a püspökükkel, "anélkül, hogy az elítélné őket". Valójában pedig: a püspökök a római rítusú papokat ítélik el, nem a homoszexualitást.

Nyilvánvaló, hogy Hollerich magát a cölibátust is kétségbe vonja, pedig Szent Péter Krisztusnak címzett szavaival élve: "Íme, mi otthagytunk mindent, és követtünk téged" (Lukács 18,28).

Hollerich számára nyilvánvaló, "hogy minden pap időnként szerelembe esik", és a kérdés az, "hogyan kell ilyenkor cselekedni". De ha ez igaz a cölibátusban élő papokra is, akkor ennek igaznak kell lennie minden házasságban élő férfira is.

Kép: Jean-Claude Hollerich © Mazur, CC BY-NC-ND, #newsIvuijfmhph