Clicks447
hu.news

Harc saját árnyékukkal: A vatikáni dokumentum kritizálja a (német) "szentségek megadóztatását"

A Klérusi Kongregáció július 20-án kiadott egy útmutatást a plébániákkal kapcsolatban. Ezt jóváhagyta Ferenc pápa, és azt állítja, hogy a jelenlegi plébánia modell "már nem megfelelően" egyezik a "hívők elvárásaival".

A szöveg tele van olyan Ferenc pápa-féle divatszavakkal, mint pl. "hallgatni a Szentlélekre, új jelek, a közelség új formáinak keresése". A lényeg az, hogy a dokumentum szerint a plébániákat nem szabadna bezárni papok vagy pénz hiánya miatt - pedig eddig is ez történt, és továbbra is ez lesz. A dokumentum ezt tudja, ezért azt írja, hogy a plébániák csoportosulása (=bezárása) ügyét a püspök dönti el a Ferenc pápa által kedvelt "egyéni bírálat" alapján.

A szöveg szerint a plébániákat papoknak kellene vezetni - vagy nem: a laikusok is vezethetik a plébániát, ha "nincs elég pap". Azonban a plébános titulusa vagy munkája nem nem kerül átruházásra ezekre a de facto plébánosokra. A dokumentum tudomásul veszi azt, hogy a diakónusok is részt vesznek a szent rendekben, ami kizárja a diakónusnők felszentelését.

Adományokat akar mise közben, a szentségeket pedig ingyen akarják osztani, nem akarják, hogy "fizetni kelljen", pl. a "szentségek megadóztatásával". Ez ellentmond a német szokásnak, akik exkommunikálják azokat a katolikusokat, akik nem fizetnek egyházi adót.

Nem tudni, hogy ez a bugyuta útmutatás miért született meg, hiszen senki sem fog figyelni rá, még a német püspökök sem.

#newsXanrrxwgkb