Clicks154
hr.news

Svetac? Umro jedini graditelj katedrale

Justo Gallego Martinez (96), tvorac katedrale Nuestra Señora del Pilar ("Katedrala od otpada"), u Mejoradi del Campo u Španjolskoj, preminuo je u nedjelju u svom rodnom gradu.

Gradnju je započeo 1961. godine bez planova i bez dizalice, radio je sam, koristio samo otpadni materijal s obližnjeg industrijskog poligona počevši radnim danom u 6 ujutro, osim nedjelje.

S deset godina, tijekom Španjolskog građanskog rata, svjedočio je kako su komunisti koji su se borili protiv generala Franca, pucali u svećenike i pljačkali crkvu u Mejoradi. Zbog toga nije imao ni malo poštovanja prema gradskoj socijalističkoj upravi.

Justo je postao trapist, obolio od tuberkuloze, nije mogao nastaviti asketski trapistski život i otišao je nedugo prije nego što je položio posljednje zavjete. Obećao je Gospi od Stupa da će sagraditi svetište ako ozdravi. Kada se to dogodilo, počeo je graditi na zemljištu naslijeđenom od svojih roditelja.

Impozantna konstrukcija (55 m x 25 m, visoka 35 m) može se pohvaliti nizom poludovršenih tornjeva dok su zidovi iznutra ukrašeni freskama.

Kad je Justo počeo, ljudi su ga zvali "ludim 'svećenikom'", ali nije ga bilo briga. "Ono što sam učinio, učinio sam za Gospodina", rekao je Gallego, "nikada nisam bio sa ženom. Za mene je Crkva moj život, moja žena, moje dijete."

Španjolski biskupi odbili su prihvatiti katedralu kao crkvu.

Slika: © wikipedia, CC BY-SA, #newsRcipbsvwhl