Clicks137
hr.news

Završavanje ere Ivana Pavla II.? Franjo pojačava stisak na laičke pokrete

Više kontrole i više centralizma: Franjin Dikasterij za laike izdao je 11. lipnja dekret kojim se postavljaju ograničenja za vođe međunarodnih udruga vjernika.

Mandat u središnjem upravnom tijelu ograničen je na pet godina. Nitko - uključujući osnivača - ne može biti na dužnosti dulje od 10 uzastopnih godina. LaNuovaBq.it smatra da je uredba "bomba" jer "reorganizira utjecaj crkvenih pokreta" - premda svi već propadaju.

Za LaNuovaBq.it ovo je "smanjenje" laičkih udruga i zatvaranje sezone koju je otvorio Ivan Pavao II. na crkvenoj konvenciji u Loretu 1985. godine, kad se uzalud usredotočio na pokrete kako bi oživio Crkvu. Ovaj pokušaj natjerao ga je u sukob s torinskim kardinalom Ballestrerom i milanskim kardinalom Martinijem.

Trenutno u Crkvi postoje 122 laičke zajednice, među kojima su Sant'Egidio, Comunione e Liberazione i Neocatechumenal Way. Većina njih je skočila na Franjin vlak, potpisujući tako svoju smrtnu presudu.

Izgovor da se preuzme kontrola nad njima uvijek je popularna referenca na "seksualno zlostavljanje". Međutim, rijedak primjer za to može biti peruanski laik Luis Fernando Figari iz Sodalitium Christianae Vitae koji je optužen za homoseksualni napad.

#newsXucnvlzvrs