Clicks457
hu.news

Bátor püspök: A Traditionis Custodes egy "hadüzenet", "ideológia és rosszindulat"

Ferenc pápa Traditionis Custodes (TC) kísérőlevele egy "hadüzenet", "olyan, mint egy árulás" és egy pofon a korábbi pápáknak - nyilatkozta 's-Hertogenbosch segédpüspöke, Rob Mutsaerts a FortesInFide.nl lapnak (július 23).

Az egyház soha nem szüntette meg a liturgiákat, még a tridenti zsinat sem - írja Mutsaerts. "Ferenc pápa teljesen szakít ezzel a hagyománnyal". Mutsaerts sok "ténybeli pontatlanságot" talál a pápa kísérőlevelében, például "azt állítja, hogy amit VI. Pál tett a második vatikáni zsinat után, az ugyanaz lenne, mint amit V. Piusz tett a tridenti zsinat után. Ez teljesen távol áll az igazságtól".

A tridenti zsinat (1545-1562) és V. Piusz (+1572) nem foglalkozott a liturgia újraírásával. Ezért az V. Piusz által kiadott misekönyv visszanyúlik az 1474-es misekönyvhöz, és így tovább, folyamatosan vissza, egészen a 4. századig.

Még a második vatikáni zsinat liturgiáról szóló dokumentuma is "konzervatív", mivel a latin és a gregorián énekeket is megtartották - mondta Mutsaerts: "A második vatikáni zsinatot követő fejlemények azonban távol állnak a zsinat dokumentumoktól". Következtetése: "A hírhedt 'zsinati szellem' sehol sem található meg magukban a zsinati szövegekben".

Mutsaerts hivatkozik egy friss tanulmányra, amely szerint a régi misekönyv imáinak mindössze 17%-a található meg VI. Pál új rítusában, "Így aligha beszélhetünk egy szerves fejlődés folytonosságáról", és Ferenc pápa állítása, miszerint az egyház szerves fejlődésében van, "teljesen ellentmond a valóságnak". Épp ellenkezőleg: "Azzal, hogy Ferenc pápa gyakorlatilag ellehetetleníti a latin misét, végleg szakít a római katolikus egyház évszázados liturgikus hagyományával".

A püspök arra tanítja Ferenc pápát, hogy "a liturgia nem a pápák játéka, hanem az egyház öröksége". A pápa cselekedetének Mutsaerts szerint "semmi köze az evangelizáláshoz és még kevesebb az irgalmassághoz", "Inkább ideológia.". Ferenc pápa a következő elvet követi: "A második vatikáni zsinat - beleértve annak végrehajtását minden aberrációjával együtt - vagy semmi!".

Mutsaerts megjegyzi, hogy Ferenc pápa szerint a régi rítusú katolikusokat - akik viszonylag kis létszámúak, de egyre többen vannak, míg a Novus Ordo "egyre csökken" - "be kell és be is fogják tiltani". Ezt "ideológiának és rosszindulatúságnak" nevezi.

Megjegyzi, hogy Bergoglio soha nem tiltakozik a sok liturgikus visszaélés ellen számtalan plébánián, ahol "minden lehetséges, kivéve a tridenti misét", és "minden fegyvert bedobnak a harcba, hogy száműzzék az ősi misét".

"Miért? Az Isten szerelmére, miért?" - kérdezi a pápát, aki nem arról híres, hogy nyílt párbeszédet folytat.

#newsZkyoghmzdz