Clicks257
hr.news

Preminula američka sestra koja je silovana u Gvatemali, zatrudnjela i pobacila

Uršulinska sestra Dianna Ortiz (62) umrla je od raka 19. veljače u hospiciju u Washingtonu.

Dianna je rođena u Colorado Springsu u državi Kolorado, kao srednja od osmero djece. Njezin otac bio je rudar urana. Ušla je u uršulinke sa 17 godina i 1987. godine otišla u Gvatemalu podučavati djecu.

Dok je služila kao 31-godišnja misionarka u Gvatemali, sestru Diannu oteli su pripadnici policije koja je imala podršku CIA-e. Dovedena je u grad Gvatemalu, gdje je 24 sata dobijala opekline cigaretama i više puta je silovana na ispitivanju. 1995. godine Dianni je dosuđena odšteta od 5 milijuna dolara.

Mučenje je prestalo kad je u sobu ušao čovjek sa sjevernoameričkim naglaskom i rekao na engleskom: "Sranje." Rekao je mučiteljima na španjolskom: "Vi idioti! Pustite je na miru. Ona je iz SAD-a, i na svim je vijestima."

Sestri Dianni je rekao: "Morate oprostiti tim dečkima, pogriješili su." Vratila se u SAD u roku od 48 sati od bijega.

Poput ostalih žrtava mučenja, i sestra je pretrpjela djelomični gubitak pamćenja iz vremena prije odlaska u Gvatemalu, te se morala ponovno upoznati sa svojom obitelji. Trebalo joj je puno vremena da ponovno izgradi svoje povjerenje u ljude.

Sestra Dianna je također zatrudnjela od silovanja. Shrvana mučenjem, pobacila je. To joj je povećalo osjećaj krivnje i emocionalnu uznemirenost.

#newsJdjmkpdsbk