Clicks346
hr.news

Talijanski dnevni list sumnja u Franjino papinstvo

Talijanski dnevni list Libero, koji je osnovao Vittorio Feltri, objavio je članak Andrea Cioncija u kojem se navodi da se Benedikt XVI. u svojoj ostavci nije odrekao papinskog prijestolja, dakle on je još uvijek papa.

Članak ne sadrži nove informacije, no pokazuje da pitanje dvojice papa neće uskoro nestati. Cionci tvrdi da se Benedikt 2013. godine odrekao svog "ministerija" (službe) a ne svog "munusa" (dužnosti), zaključujući da je napustio samo vršenje papinstva, a ne papinstva kao takvog.

Iako se u crkvenom zakonu koristi "munus", ta su dva termina jednakog značenja na latinskom, a Benedikt je u ostavci izričito napisao da je papinsko mjesto upražnjeno.

Nadalje, Cionci se poziva na Benediktovu izjavu da "niti jedan papa nije dao ostavku tisuću godina, a čak je i u prvom tisućljeću to bio izuzetak" (Peter Seewald "Posljednji razgovori", 2016.). Cionci vjeruje da se "iznimka" odnosi na Benedikta VIII. (980.-1024.), kojeg je 1012. godine nakratko svrgnuo antipapa Grgur VI. dok ga car Henrik II. nije vratio na položaj.

Nadalje, prema Cionciju, Benedikt ne smatra da je podnio ostavku u skladu s abdikacijom Celestine V. 1294., jer u "Mein Leben" (2020.) kaže da se na tu abdikaciju "ni na koji način ne bi moglo pozivati kao na presedan" vlastite ostavke.

Štoviše, Cionci inzistira na tome da se Benedikt još uvijek odijeva kao papa i potpisuje "Pontifex Pontificum" [što Franjo nikad ne koristi].

#newsDieakfryue