Clicks119
ms.news

Giani Dipecat Kerana Melaksanakan Arahan Francis

Domenico Giani, Bekas Komander Vatican Gendarmery, merupakan mangsa tipu muslihat istana, ditulis Marco Tosatti (16hb Oktober).

Pada 1hb Oktober, operasi dilaksanakan oleh Giani gendarmery pada seksyen sulit tertinggi Perbadanan Setiausaha Negeri yang merupakan satu-satunya peluang untuk mengelakkannya.

Administer section mempunyai dana yang lebih banyak daripada Bank Vatican. Menurut Tosatti, mahupun Francis turut pernah mengaksesnya.

Operasi tersebut merupakan perintah yang diarahkan oleh Francis yang mempunyai sejarah menyingkirkan mereka yang pernah melaksanakan arahannya, ditulis oleh Tosatti.

Dia menyenaraikan Kardinal Pell yang Francis namakan seorang Setiausaha Ekonomi untuk melemahkan posisinya, atau Kardinal Burke yang diberitahu untuk membersihkan Order of Malta dengan hanya ditikam belakang oleh Francis.

Musuh Giani berada di gelanggang Francis – Tosatti menyebutkan nama Kardinal Becciu dan Archbishop Peña Parra -yang menuduhnya mempunyai perhubungan dengan pekerja servis rahsia dan disiplin yang "diperbesarkan" oleh Gendarmery. Terdapat penentangan yang lanjut antara Gendarmery dengan Penjaga Swiss.

Pertama, Francis, tidak mempercayai Giani, tetapi kemudiannya dia menjadi “sangat penting” baginya. Akan tetapi, Tosatti menjelaskan bahawa ianya senang untuk musuh Giani dalam mengawal “watak bermood” seperti Francis dengan memberitahu dia bahawa operasi 1hb Oktober merupakan arahan yang diarahkan terhadapnya.

Sterusnya, pemecatan Giani turut bertujuan untuk menyerang orang lain. Menurut Gloria.tv, matlamatnya adalah Bank Vatican yang meminta untuk memulakan serangan operasi tersebut.

Tosatti mengatakannya seumpama “peperangan geng yang berlaku di sekitar Monarch.”

Gambar: Domenico Giani, © DaveLarssonn, CC BY-SA, #newsYckffxuogq