pmt-a
"az új mise a római rítus "hiteles fejlődése", és végrehajtását "egyházi kötelességnek" nevezi"

Természetesen így van(?????????????? 😂), de ebből két dolog következik:
1./ Ezek szerint luther marci egy látnok volt, amikor 1517 után kiherélte a szentmisét, és csinált belőle egy Istentiszteleti liturgiát. Ugyanis a jelenlegi NOM szentmise közel 66%-s átfedést mutat a jelenlegi lutheránus …More
"az új mise a római rítus "hiteles fejlődése", és végrehajtását "egyházi kötelességnek" nevezi"

Természetesen így van(?????????????? 😂), de ebből két dolog következik:
1./ Ezek szerint luther marci egy látnok volt, amikor 1517 után kiherélte a szentmisét, és csinált belőle egy Istentiszteleti liturgiát. Ugyanis a jelenlegi NOM szentmise közel 66%-s átfedést mutat a jelenlegi lutheránus istentisztelettel. Ráadásul az ő kánonjuk(?! 😂 😭) szóról szóra megegyezik a NOM 2. kánonjával.
2./ Ha hiteles fejlődés eredménye volt (a Bugnini bizottságban résztvevő lutheránus teológusokkal és lelkészekkel megspékelve) az új rítus, akkor fel kell tenni a kérdést, hogy a doxák és a görög-katolikusok miért ragaszkodnak az "elavult 🤪" miséjükhöz?
francesco69
A II. kánon azért ókori hagyományú, de a IV, VI, és a többi az nem kötődik a katolikus hagyományhoz. A liturgiát lehet most is nagyon ünnepélyesen és katolikus módon végezni. Nem egészében rossz, gyakorlati kivitelezésében sajnos nagyon sok visszaélés van. De a zsinat előtt sem volt minden tökéletes, ott is meg voltak a a kor visszaélései. A bizánci liturgia is hordozza a lélektelenséget, ha az …More
A II. kánon azért ókori hagyományú, de a IV, VI, és a többi az nem kötődik a katolikus hagyományhoz. A liturgiát lehet most is nagyon ünnepélyesen és katolikus módon végezni. Nem egészében rossz, gyakorlati kivitelezésében sajnos nagyon sok visszaélés van. De a zsinat előtt sem volt minden tökéletes, ott is meg voltak a a kor visszaélései. A bizánci liturgia is hordozza a lélektelenséget, ha az úgy ünneplik, meg a többi érvényben lévő keleti liturgia is.