Clicks199
charisma
4

Liturgikus - nem liturgikus

Liturgiának, a szó szabatos teológiai értelmében, az Egyház HIVATALOS istentiszteletét nevezzük. (A keleti szóhasználat még szorosabb, a gyakorlatban kizárólag az Eucharisztiát nevezik liturgiának. Én csak a latin rítusról szólok, mert a többihez nem sokat értek.)

Megjegyzem még, hogy a latin szövegek nem a HIVATALOS, hanem a NYILVÁNOS szót szokták használni: oratio publica. Szemben a magán-istentisztelettel (oratio privata). De a nyilvános itt hivatalosat jelent: ha egy pap egyedül misézik a börtönben, az nyilvános istentisztelet, ha ezrek ujjonganak egy karizmatikus imaösszejövetelen, az magán-istentisztelet. Ne engem szidjatok, ez a hivatalos terminológia. Tankönyvek és főképp hivatalos egyházi dokumentumok ezt használják.


Teljes cikk
Istennek hála, hogy rengeteg teológiai elemzés, értekezés olvasható, hallható hiteles egyházi méltóságoktól az új rítusú miséröl. Ezek legtöbbje eddig még csak német és angol nyelven érhető el az interneten, de magyarul is van egy könyv, ami ezzel foglalkozik.
Isten áldását
El kell olvasni V. Pius Quo primum kezdetu enciklikajat fogalmazzanak pontosan. A Tridenti zsinat hatarozatat hajtotta vegre a papa, ahigy VI. Pal is a II. Vatikani zsinatet. Nemcsak az uj szent misekonyvet, de az ugyancsak uj szent breviariumot es szent katekizmus kotelezo hasznalatat is is a Quo primum ban rendelte el V. Pius. Az uj misekonyv gyakorlatilag a Vatikanban a papai udvar szentmiseje…More
El kell olvasni V. Pius Quo primum kezdetu enciklikajat fogalmazzanak pontosan. A Tridenti zsinat hatarozatat hajtotta vegre a papa, ahigy VI. Pal is a II. Vatikani zsinatet. Nemcsak az uj szent misekonyvet, de az ugyancsak uj szent breviariumot es szent katekizmus kotelezo hasznalatat is is a Quo primum ban rendelte el V. Pius. Az uj misekonyv gyakorlatilag a Vatikanban a papai udvar szentmiseje volt meg egeszen a kezdetektol. A papa gondosan megvizsgaltatta ezeket a regi vatikani misekonyveket szakemberekkel, gyakorlatilag a lenyegben nem volt valtozas, hanem a szuksegtelen mondatok kerultek ki. 3 honapot adott az Alpoktol delre fekvo , 6 honapot az Alpoktol eszakra fekvo teruleteken az uj egyseges hasznalatra. A 200 evnel idosebb ritusok fennmaradhattak a 200 evnel fiatalabbakat mar nem lehetett hasznalni, hanem az uj Tridentit. Pl Milanoban az Ambozianus ritust hasznaljak ma is, mert az mar az 5 szazadban letezett. Az esztergomi zsolozsma is ervenyes peldaul, Az egyik ok a valtoztatasra a rengeteg ritus, ami kaotikus volt. Nyilvan akkor is idobe telt amig megemesztettek a hivek a valtozast, de az osi, fo reszek valtozatlanok maradtak. Egyebkent ma is, ha jol tudom 23 ritus van a katolikus egyhazon belul a keleti katolikusokkal ejgyutt. Valoban V. Pius orokervenyunek deklaralta ezt a rendeletet, es ma is ervenyes, soha nem volt betiltva, ahogy azt XVI. Benedek megallapitotta a Summorum pontificum-ban. Mindenki szabadon valaszthatja a Tridenti zsinat rendelkezese szerinti miset, belertve a papsagot is. Reszben a latintol valo felelem az egyik ok. De kerdexem en, olaszul mindenki tud? Ugyanis peldaul az ad limina latogatasra mar kizarolag olaszul lehet az elkeszitett jelenteseket, anyagokat leadni, holott a latin a hivatalos nyelv. Johet a reform reformja, mert szerintem izlestelen, nem illo a latint elhagyni. Egyoldalu elony egy nemzeti nyelv szamara es szeretetlenseg egy kultur nyelvnek, amit ketezer evig hssznaltak, 1981-ben meg mindenki beszelte a latint anyanyelvi szinten a Vatikanban.
Szent V. Piusz pápa a saját pápasága idejében tiltotta meg, hogy bárki a hozott reformoktól eltérjen. Neki (és egyik utódjának)sincs felhatalmazása arra, hogy a következő pápa jogait korlátozza(ezt csak is zsinat teheti meg) .
Szent V. Piusz pápa a tridenti zsinat eredményeként megújította és véglegesítette a római katolikus egyház Szent Liturgiáját és megtiltott minden további reformot és ettől való eltérést. A II. Vatikáni zsinat protestánsokat hívott meg és velük közösen változtatta meg a szentmisét. Az engedetlenség, a lázadás a Sátán műve. Nem csoda, hogy a hagyományos rítusú Szent(!)misét és az igaz …More
Szent V. Piusz pápa a tridenti zsinat eredményeként megújította és véglegesítette a római katolikus egyház Szent Liturgiáját és megtiltott minden további reformot és ettől való eltérést. A II. Vatikáni zsinat protestánsokat hívott meg és velük közösen változtatta meg a szentmisét. Az engedetlenség, a lázadás a Sátán műve. Nem csoda, hogy a hagyományos rítusú Szent(!)misét és az igaz hitet és Szent hagyományokat még örző hívőket folyamatosan támadják...
Isten irgalmazzon nekik