hu.news
311

Majd Ferenc pápa odalépett, kenyeret tört és odaadta - a nagyimámnak

Mohamed Abdelsalam bíró, Ferenc pápa Emberi Testvériség Felsőbb Bizottságának főtitkára megírta a "The Pope and the Grand Imam: A Thorny Path - A Testimony to the Birth of Human Fraternity" (magyarul: A pápa és a nagy imám: Egy rögös út - Tanúságtétel az emberi testvériség születéséről, kiadó: Motivate Media Group, Dubaj).

Részleteket tár fel Ferenc pápa eretnek Abu Dhabi dokumentumának keletkezéséről, amelyet Ferenc pápa és Ahmad el-Tayyeb, az al-Azhar (Kairó) nagyimám írt alá.

A kettejük közötti első találkozóra 2016. május 23-án került sor az Apostoli Palotában. Ez vezetett Ferenc 2017. áprilisi egyiptomi útjához.

2017. november 7-én, amikor Ferenc pápa megtudta, hogy a nagy imám és Abdelsalam Rómában tartózkodik, meghívta őket egy találkozóra és ebédre. Az Apostoli Palotában tartott találkozó után Ferenc pápa velük együtt sétált a Santa Martába, hogy megmutassa nekik a Vatikán néhány szépségét. "A nagy imám és Őszentsége kéz a kézben sétáltak, nagyon testvériesen" - emlékszik vissza Abdelsalam.

Mielőtt az ebéd elkezdődött volna, Ferenc pápa "fogott egy szelet kenyeret, és kettétörte" - meséli Abdelsalam - "Az egyik felét fogta, a másik felét pedig odaadta a nagy imámnak, hogy mindenki egyen belőle, az együttélés és az emberi testvériség szimbolikus tetteként".

A kétórás ebéd alatt Abdelsalam azt javasolta, hogy készítsenek egy "közös dokumentumot az emberi testvériségről" az "emberi tolerancia és a szélsőségesség ellen". Mindenki egyetértett.

A szöveg a 2019. február 4-i Abu-Dzabiban történő aláírásig - amelyen Abdelsalam nem volt jelen - szigorúan titkos volt. A könyvben nem árulja el erre az okot. Állítólag a (rosszul megfogalmazott) szöveggel elégedetlen hangok nyomására ő is kénytelen volt lemondani a nagyimám tanácsadói posztjáról.

Ennek ellenére Ferenc pápa és az imám közvetlenül a dokumentum aláírása után felhívta őt telefonon, megköszönve a szerepét.

Abdelsalam könyvéhez írt előszavában Ferenc pápa az imámot "testvérének", Abdelsalamot pedig "fiának" nevezi.

#newsOupcgyxcub