Clicks112
hr.news

Prva zemlja "protjerala" rimsku misu

Biskupska konferencija Kostarike (na slici) zajedničkim je pismom odredila da su sve rimske mise "zabranjene" u osam biskupija u zemlji, kako izvještava InfoVaticana.com (20. srpnja).

Pismo - koje se sigurno može zanemariti - potpisuje predsjedavajući biskup José Manuel Gerrita Herrera iz Ciudad Quesade. Tvrdi da u zemlji "nikada nije postojala skupina" tradicionalnih vjernika. Ova izjava čini da biskupi izgledaju poput japanske ratne vlade koja je donijela antižidovske zakone, iako u zemlji nije bilo Židova.

Međutim, izjava tragično-komičnih prelata nije istina. U Kostariki je bilo nekoliko dijecezanskih rimskih misa iako biskupi nikada nisu odustali od njihovog progona.

U biskupiji Alajuela, skupina pod nazivom Summorum Pontificum podignuta je 2018. godine. Njihove je akte potpisao dijecezanski kancelar. Skupini je bilo dopušteno da ošteti Pija X. Sada im je ovaj apostolat predan.

Kostarički biskupi poznati su po svojoj nesposobnosti i lošem radu do te mjere da je u njihovoj zemlji katolicizam od 99% prije Drugog Vatikana danas postao manjinska vjera. Samo u vremenu od 2010. godine do danas udio katolika pao je s 57% na 47%.

#newsCnvehqmznv