Clicks349
hr.news

Nadbiskup se zalaže za vjeru - poljskim biskupima je "žao"

Dobro je što je Benedikt XVI. govorio o celibatu, rekao je 69-godišnji nadbiskup Jan Pawel Lenga u Karagandi u Kazahstanu u razgovornoj emisiji na poljskoj državnoj televiziji.

Da je Benedikt djelovao i ranije, trenutna crkvena konfuzija ne bi nastupila, smatra Lenga. On se nada da će Crkva u Kazahstanu i Rusiji, koja je preživjela komunizam, izbjeći korumpirajuće zapadne utjecaje.

Što se tiče seksualnih pitanja, Lenga kaže da Crkva ne bi trebala ići jednostavnim putem ili pitati ljude što im je lakše, jer Krist nije tako postupao.

Tradicionalna misa i Novus Ordo su za njega poput neba i zemlje, jer slavljenik mise postaje drugi Krist, a ne Isusov prijatelj.

Mnogi prelati, uključujući Bergoglija, nemaju duboku vjeru koju je Krist prenio svojim učenicima, primijetio je Lenga. On podržava nadbiskupa Vigana i kritizira kardinala Marxa, čija crkva "nema nikakve veze" s Katoličkom crkvom.

Bivši tajnik berlinskih kardinala Sterzinskija (+2011.) i Meisnera (+2017.) rekao je Lengi da su u Njemačkoj ostala samo tri ili četiri biskupa koji su manje ili više katolički.

Lenga je spomenuo poljskog nadbiskupa emeritusa i profesora Biblije [vjerojatno: nadbiskupa Henryka Muszyńskog], koji mu je rekao da danas "nitko nema monopol na istinu". Ali Lenga ga je obavijestio da Krist, koji je put, istina i život, ima taj monopol. Za njega je ovaj nadbiskup osobna katastrofa i izdajica Krista.

Lenga je također citirao grkokatoličkog biskupa koji je oženjene svećenike nazvao "katastrofom", jer su podijeljeni između oltara i obitelji.

Glasnogovornik Poljske biskupske konferencije otac Paweł Rytel-Andrianik požalio se 22. siječnja što se Lenga pojavljuje u medijima i "dovodi vjernike u zabludu".

Slika: Jan Pawel Lenga, #newsGvrhfmwenl