hr.news
218

Histerija oko zlostavljanja u Münchenu: Ratzingeru bi bilo bolje da šuti

Minhenska nadbiskupija objavila je 20. siječnja takozvano stručno izvješće o navodnim slučajevima zlostavljanja, uključivši izjavu Benedikta XVI. na 82 stranice u kojoj on strogo poriče bilo kakvu nepravdu.

No, odvjetnik Martin Pusch koji pripada profesiji koja nije poznata po ljubavi prema istini, njegove izjave smatra "ne baš vjerodostojnima". Optužuje Ratzingera za nedolično ponašanje u četiri slučaja.

Najvažniji slučaj je svećenik iz Essena, osuđen za homoseksualno zlostavljanje. Početkom 1980-ih primila ga je minhenska nadbiskupija. Tamo je činio daljnja zlostavljanja do 2008. godine.

Ratzinger je u više navrata isticao da "ništa nije znao" o svećenikovoj dosadašnjoj povijesti u vrijeme njegova prijema u München te da nije bio na odgovarajućem sastanku ordinarijata.

Tome proturječi odgovarajući zapisnik u kojem se spominje kako je "kardinal" na spomenutom sastanku izvijestio i o pogrebu za preminulog kardinala Alfreda Bengscha iz Berlina i povjerljivi razgovori s Ivanom Pavlom II. o teologu Hansu Küngu.

Slučaj je zakuhao već 2010. godine. Tada je isključivu odgovornost preuzeo bivši generalni vikar Gerhard Gruber. Kasnije je objasnio da su ga na to natjerali. Gruber ne sumnja da je Ratzinger znao okolnosti koje su dovele do preimenovanja svećenika. Studija se bavi 235 navodnih počinitelja - od kojih 173 svećenika - i 497 uglavnom muških žrtava.

Izvješće daje potpuno iskrivljenu sliku činjenica projicirajući današnju histeriju zlostavljanja, koja je uglavnom ograničena na svećenike, natrag u prošlost. U to vrijeme, zlostavljanja se nisu rješavala prema današnjim standardima. U krugovima kojima pripadaju današnji oligarhijski mediji javno se prakticiralo zlostavljanje djece i tražilo se njegovo legaliziranje.

Slika: © Mazur/catholicnews.org.uk, CC BY-NC-ND, #newsTeqkxukemc